Malířka Vánoc aneb Slabikář. Letos uplynulo 130 let od narození malířky a ilustrátorky Marie Fischerové-Kvěchové

24. prosinec 2022

Ani dlouhá řada let nesmazala povědomí o jejím díle. Do paměti několika generací se otiskly roztomilé obrázky dětí, zvířátek i postav z vystřihovacího betléma. Mnozí skládali kostičky s pohádkovými motivy Popelky nebo Budulínka. Poslouchejte on-line po dobu pěti týdnů po odvysílání.

Připravila: Eliška Pilařová
Režie: Pavel Krejčí
Premiéra: 24. 12. 2022

Její vystřihovací betlém zdobí dodnes mnohou sváteční domácnost a slabikář Poupata těšil generace dětí školou povinných, ale ještě více možná působil radost těm, kteří už vzdělávací systém dávno opustili.

Marie Fischerová Kvěchová byla nejen oblíbenou ilustrátorkou, ale také autorkou řady pohlednic

Marie Fischerová-Kvěchová se narodila jako vytoužené dítě do rodiny c. k. berního inspektora v Kutné Hoře v březnu 1892. Posléze se přestěhovali do Prahy, kde jako nejmladší studentka absolvovala Uměleckoprůmyslovou školu. Ve výtvarném studiu pokračovala v Paříži. V roce 1915 se provdala za lékaře Jana Fischera, s nímž měla tři děti. Ilustrovala Němcové babičku i Karafiátovy Broučky, kreslila pro slabikář. Pohlednice s houfy červenolících dětí nebo krojovaná Panna Maria patřily k nejoblíbenějším. Publikovat jí zakázal totalitní režim po únoru 1948. Na její obrázky, stejně jako na tradiční hodnoty, se ovšem nezapomnělo.

Eliška Pilařová zve na vánoční návštěvu u Marie Fischerové-Kvěchové prostřednictvím vyprávění její vnučky Heleny Kratochvílové. Ta na svoji babičku, v jejíž blízkosti žila až do její smrti v roce 1984, vzpomíná: „Babička byla malá, drobná osoba, vysílající úžasnou, optimistickou energii, nikdy ne zapšklá. Samozřejmě, že musela mít v sobě  různé zásahy doby, ale vždycky šla dál. Jak říkala moje máma: ‚Furt se de…‘“

Spustit audio

Související