Malostranská beseda oslavila 5. narozeniny. Byli jsme u toho

3. březen 2015

V pátek 27. února 2015 se uskutečnila oslava 5. narozenin od znovuotevření zrekonstruované Malostranské besedy. Ta je kulturním centrem Prahy už od roku 1868.

Historie budovy je ale mnohem starší. Když Karel IV. založil své velkolepé Nové Město pražské, přejmenovali to původní na Menší Město, později Malou Stranu. První zpráva o bývalé radnici v pozdně renesančním stylu pochází z roku 1407.

Oslava narozenin

Oslava pátých narozenin od znovuotevření hudebního i divadelního klubu nabídla mimořádnou příležitost vidět a slyšet celou plejádu stálic této kultovní scény. Na třech pódiích se představili např. Ivan Hlas Trio, Vladimír Mišík, Lili Marlene, Petr Kolář, Ester Kočičková a Lubomír Nohavica, Ondřej Ruml, skupina Špuntkvaně, Petr Wajsar, Epoque kvartet a další.

Posluchači Reginy měli jedinečnou možnost doslova nakouknout pod pokličku, protože moderátor Nočního proudu Zdeněk Vrba se pravidelně hlásil do živého vysílání z improvizovaného studia přímo v šatně Malostranské besedy.

U mikrofonu Českého rozhlasu Regina se vystřídala většina výše uvedených interpretů, ale i několik zajímavých osobností z řad návštěvníků. Záznam některých rozhovorů si můžete poslechnout v Nočním proudu z 27. a 28. února.

Ester Kočičková při živém rozhovoru se Zdeňkem Vrbou
autor: Zdeněk Vrba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.