‚Máme tam připravenou veškerou techniku.‘ Na opravované D1 začaly práce na rozšíření dálnice

19. prosinec 2018

Na opravovaném úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru ve středu začaly práce na rozšíření dálnice.

Firma, kterou objednalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), tam poslala šest pracovních čet. Kvůli posouvání provizorních betonových svodidel byla doprava na dálnici stahována do jednoho jízdního pruhu.

Řidiči ve středu musejí počítat s omezením v obou směrech, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Práce budou pokračovat i ve čtvrtek.

„Máme tam připravenou veškerou techniku,“ řekl Rýdl k rozšiřování dálnice. Opravy v tomto úseku dálnice nabraly zpoždění a neskončily před zimou tak, jak měly. Auta tam pořád jezdila v zúžených jízdních pruzích. V minulém týdnu se po sněžení na D1 vytvořily kolony měřící desítky kilometrů.

Dálnice D1, svodidla

Dělníci s technikou ve středu budou pracovat v obou směrech dálnice. Pokud práce neskončí ve čtvrtek, budou v pátek přerušeny kvůli očekávanému většímu provozu před vánočními svátky. Dělníci by se na dálnici vrátili 27. prosince.

Opravit bude potřeba i kaverny, jež vznikly pod některými panely asi na 600 metrech opravované D1. Zasahují do jednoho metru pod jízdní pás směrem od středové části dálnice.

„Na začátku příštího roku tam nastoupíme, opravíme kaverny a připravíme ten úsek tak, abychom mohli dočasná betonová svodidla úplně odstranit,“ řekl ve středu mluvčí.

ŘSD v pondělí oznámilo, že kvůli zpoždění prací ukončí smlouvu se sdružením stavebních firem a vybere na dokončení oprav tohoto úseku dálnice jiného zhotovitele. Na právě zahájené posunutí svodidel a zasypání kaveren vybralo firmu bez soutěže takzvanou formou jednacího řízení bez uveřejnění.

Dálnice D1, svodidla

Opravy mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly letos v březnu. Zakázku za 1,75 miliardy korun dostalo sdružení tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy.

Po pondělním prohlášení ŘSD o ukončení smlouvy se stavebními firmami oznámila v úterý odstoupení od smlouvy za sdružení firma Geosan. Podle vyjádření ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) bude stát vymáhat penále.

autor: red
Spustit audio