Manželka, milenka a neviditelné jizvy. S knihou Stehy prožijete nevěru z obou stran

25. leden 2023
Záložka

Do Záložky zavítala scenáristka Sára Zeithammerová, aby představila svou prozaickou prvotinu Stehy, která je příběhem jedné nečekané návštěvy, dvou žen a neviditelných jizev.

Sára kromě FAMU studovala i překlad z angličtiny. Díky brigádě, kdy jsem překládala scénáře do angličtiny, jsem zjistila, že o tom nepřemýšlím jen jako překladatelka, ale i jako scenáristka a dramaturgyně. Režisér Milan Cieslar mi pak nabídl, abych byla spoluautorkou některých jeho scénářů,“ říká. Jedním z nich je i scénář k filmu Hana podle stejnojmenné knihy Aleny Mornštajnové.

Psaní knížek je podle ní osamocenější než psaní scénářů. Výhodou je pak menší stres, protože si až do odevzdání rukopisu může autor dělat, co chce. Samotnému psaní předchází hodně dlouhá fáze, kdy o tom jenom přemýšlím. A říkám si, jak by se která postava zachovala, co se stane, když se ráno probudí, co má za minulost. Ve chvíli, kdy mám kostru příběhu, tak i když pak neuvidíme, jaký má vztah s rodiči, tak se to do toho propíše, vysvětluje svůj tvůrčí proces.

Sára se ve svém psaní zajímá o roli ženy ve společnosti, s důrazem na oběti trestních činů. Jak se ztotožňuje s tématy, o kterých píše, záleží na tom, jestli jde o psaní na zakázku nebo jen tak pro sebe. „Když je to zakázka, tak stačí, že mě to baví. A pokud jde o mou vlastní tvorbu, tak je ideální, když se s tématem z nějakého úhlu pohledu dokážu ztotožnit, protože proč s tím jinak ztrácet čas, že?“

Její prozaický debut Stehy sleduje příběh jednoho muže a dvou žen, jeho manželku a milenku. Čtenáři v knize sledují jejich vyprávění o vlastních životech, o tom, jak vyrůstaly, jak se seznámily se stejným mužem i o tom, jak tento vztah, kdy o sobě navzájem vědí, prožívají. Kapitoly jsou psané střídavě, vyprávění manželky se střídá s vyprávěním milenky. Původně měly Stehy obsahovat i kapitoly, kdy se ke slovu dostane i jejich společný muž, Sára je ale nakonec vyškrtla.

Stehy kromě nevěry obsahují i další současná témata, například tlak, který společnost na ženy vyvíjí. „Klíčem je si společenské tlaky uvědomit a buď jít přímo proti zdi anebo si jít cestou, kudy chceme jít my.“ Sára sama občas cítí, že ostatní až příliš zajímá, kdy půjde na mateřskou nebo kdy se vdá. Její odpověď na podobné dotazy je jasná: „Všechno bude. Anebo možná nebude.“ Kromě toho mají svůj prostor v knize také duševní nemoci a viditelné i skryté sebepoškozování.

Poslechněte si Záložku a zjistíte, co chtěla Sára Zeithammerová říct ženám svou prvotinou Stehy.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.