Manželka říká, že jakmile bude maraton na Měsíci, budu první přihlášený, směje se nejlepší český ironman

10. říjen 2016

Petr Vabroušek běžel maraton v Arktidě, Antarktidě i na Sahaře. Je českým dlouhodobě nejúspěšnějším ironmanem. Na extrémních závodech ho láká třeba krásné prostředí a závodění po světě je pro něj plněním jeho snu, protože rád poznává nová místa.

Na závody se připravuje doma, ale i v České republice se dá navodit extrémní prostředí. Na závody v mraze se připravoval v mrazírnách, co příprava na Saharu? „Přemýšlel jsem o pekárnách. Už jsem měl jedny domluvené, ale prostor v pekárnách byl velmi omezený, běhat by se tam opravdu nedalo. Další volbou, kde jsem si byl i obhlédnout situaci, byla kovárna ve Zlíně, kde teploty vyhovovaly, ale zase tam byla mimořádná prašnost,“ popisuje útrapy extrémního závodníka Vabroušek.

Nakonec trénoval na rodinné dovolené v Izraeli. Závod na Sahaře ho lákal mimo jiné proto, že je to opačný extrém oproti už absolvovaným závodům na obou zemských pólech. Lákalo ho podívat se mimo civilizaci, kdy si část zásob musel nést v batohu na zádech a pořadatelé doplňovali vodu jen v omezeném množství. Ve výhodě tedy podle něho byli lehčí závodníci.


Manželka říká, že jakmile bude maraton na Měsíci, tak budu první přihlášený a v podstatě má pravdu. Pokud by se takový závod objevil, tak ho samozřejmě i vzhledem ke své cestovatelské vášni budu mít v hledáčku. PETR VABROUŠEK

Na začátku srpna se Petr Vabroušek dostal na startovní listinu nejnáročnějšího závodu světa – Norsemana. Vzpomíná, že z 10 tisíc uchazečů se losem vybírá 250 závodníků, a i když se v počátcích závodu předpokládalo, že bude odsouzen k zániku kvůli extrémním podmínkám, tak ty k němu podle Vabrouška naopak závodníky přitahují.

Závěr maratonu se na tomto závodě běží do prudkého kopce: „Maraton na Norsemanovi vypadá tak, že se stoupá 25 kilometrů mírně proti proudu řeky a posledních 17 kilometrů se stoupá prudce na vrchol. Na 17 kilometrech se nastoupá něco přes 1 700 výškových metrů, takže je to vlastně 10% rampa.“

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: has , jpr
Spustit audio