Mardoša okem astrologa

1. červen 2001

Astrologie je tajemné vědění, které nevypovídá o vzdálených hvězdách, ale o vztahu vesmíru k nám a naopak. Každý má nějakým způsobem variovány své základní charakteristiky. Ale někteří mají opravdu zvláštní horoskop, jsou něčím typičtí. Jednou z takových osobností je člen skupiny Tatabojs Mardoša...

Základní astrologické aspekty Mardoši: Konjunkce Ascendentu, tedy 1. domu s Měsícem a planetou Pluto: Osobnost jedince jako by obsahovala zvláštní psychickou sílu, která silně ovlivňuje ostatní. Zrozenec je určen pro uměleckou kariéru, uplatňuje v ní tvořivé schopnosti a inteligenci. Touha po harmonii se projevuje také ve vztahu k ženské společnosti, v níž je obletován.

Bylo ti hned od dětství jasné, že chceš dělat hudbu? Nebo jsi byl šikovný třeba na malování atd.?Na malování, to jsem byl hroznej, ve škole jsem to tlačil na výkres rovnou z temper.Takže spíš jsem byl vždycky na hudbu. U nás v rodině byl hudebně aktivní jedině pradědeček, který hrával na housle. Ale v době, kdy si ho pamatuju, na housle už nehrál, protože pěstoval na zahrádce různý rybízy a už mu ztuhly ruce. Ale rodiče byli vždycky fanoušky hudby, táta dělal v Jazzový sekci, takže mě jako malýho bral často na koncerty. Kromě toho jsem z Hanspaulky a naši kamarádili se všema těma „strejdama“-hudebníkama. Proto mě ani nenapadlo, že bych hudbu v životě neměl dělat.

V jaké společnosti se rád pohybuješ? Jaká atmosféra ti vyhovuje? Jsem rád mezi kamarádama, ale na druhý straně mě baví, když jsem sám doma a můžu si přerovnávat cédéčka... Jinak nejsem ten typ, co by vstoupil do dveří a byla ho hned plná místnost a potom všechny bavil, to fakt neumím. Je ale pravda, že někdy se dostanu do fáze, kdy se rozdovádím a začnu být středem pozornosti. Potom jsou zase večery, kdy se vůbec neprojevím, protože se třeba stydím, když ty lidi neznám. Ale to neznamená, že bych se nebavil, já rád pozoruju okolí.

Trigon Venuše ve Vodnáři na Pluta ve Vahách: Život ovlivňuje velké množství milostných vztahů. Často převládá nekonvenční pohled na svět, který však má zajímavé, hluboké pozadí. Tento zrozenec intuitivně vnímá atmosféru a chápe potřeby ostatních, čehož umí následně využít.

Ovlivňují tě milostné záležitosti v tvojí hudební činnosti? To se může projevit v textech, ale já se snažím nemít to tam prvoplánově. Třeba mám občas pocit, že se chci z něčeho vypsat, ale určitě to nechci použít jako text pro zhudebnění, protože i když prožíváš něco jedinečnýho, napsaný to vypadá jako banální milostná písnička. Takže se to spíše snažím posunout do obecnější nebo humornější roviny, ale je fakt, že hrozně dlouho jsem tyhle milostný věci v textech neměl vůbec. To byly samý tramvaje a tak, protože jsem se před holkama styděl a neměl jsem vlastně o čem psát.

Tvůj horoskop říká, že umíš vycítit potřeby ostatních a taky toho využít? Fascinuje tě spolupráce s publikem? Když můžeš „hýbat“ davem, uvolňovat v něm emoce? Koncert je určitě vždycky fascinující záležitost ve srovnání se zkouškou nebo natáčením ve studiu, to je jasný. Tam je stejná jenom ta muzika, a vlastně ani ta ne, protože na koncertech děláme víc chyb... Je fakt, že se lidi na koncertě snažím nějak pobavit, ale nemám pocit, že bych s davem uměl manipulovat. Nemám žádný zaručený triky, o kterých bych věděl, že zafungují. Zatím to různě zkouším prakticky, teoreticky to nemám nastudovaný vůbec.

Kvadratura Slunce ve znamení Kozoroha na planetu Uran ve Vahách: Zrozenec často podléhá jakési vnitřní netrpělivosti a výstředním rozmarům. Radikálnější a hravý pohled se vkrádá i do běžného života, který je trochu rozporuplný. Porozumění pro moderní techniku a technologie umožňuje vysoká inteligence.

Co je v tvém životě tak výstředního? ...právě nad tím přemýšlím...Jo, teď jsem si koupil kachnu!

Jako živou? Jako to auto, Citroena. Na zvířata netrpím, to ne. Já se bojím všech zvířat větších než kočka včetně. I když kočky mám zrovna rád. Jinak jsem ale velkej fanoušek francouzskejch komedií šedesátých a sedmdesátých let, s Pierrem Richardem, Fuňasem a tak. A ta kachna, jak tím drandila ta jeptiška, tak ta mě fascinovala.... Teď jsem si ji koupil, i když jsem nechtěl nikdy řídit, nebavilo mě to, nechtělo se mi, vždycky jsem se bál tý zodpovědnosti a taky všichni moji známí byli vykulený z toho, že bych chtěl auto. Kromě toho jsem si řidičák udělal 27. května 93 a od tý doby jsem řídil jenom jednou, 28. května 93. A vlastně mě vůbec ani nezajímají auta, nerozumím jim, ale kvůli týhle kachně mě to možná začne i bavit....A co se týče tý výstřednosti, to mám spíše takový podivnosti, jako že mám rád modrou barvu, což ale není žádná výstřednost, mám třeba průhlednej modrej kryt na mobil...

K tvému vztahu k technice by se mohlo vztahovat to, že jsi vystudoval průmyslovku. Máš rád moderní technologie? Mě všechny moderní věci fascinují a využívám je, ale mám trochu problémy pochopit, jak to všecko pracuje. I ve škole - já jsem dělal sdělovací techniku - jsem byl na tom dost špatně, ale myslel jsem, že bych se tam mohl naučit nějaký věci, který bych potom využil v hudbě. Stejně jsem ale člověk, co ke všemu potřebuje manuál. Fakt mám rád takový ty návody pro hospodyně...

Sextil Venuše ve Vodnáři na Neptun ve Střelci, další od Měsíce ve Vahách: Hudební sklony mají všechny šance projevit se navenek. Zrozenec harmonicky působí na ostatní a často naplňuje sny davu, je tedy schopný i ve veřejné činnosti. Imaginace se projevuje taky v módní oblasti.

Jaký máš vztah k módě? Já měl k módě strašně dlouho úplně nulový vztah. Mě baví sledovat módu třeba na přehlídkách, ale programově ji nesleduju ... vlastně jo, když se dívám po holkách... Sám jsem si ale dlouho nic nekupoval, všechno mi obstarávala máma. Přišlo mi to divný i finančně, když jsem za ty peníze mohl mít nějaký CD, já na ně totiž všechno přepočítával. Teďuž si ale na sebe rád něco vyberu.

Móda není jenom o každodenním oblečení, ale i o kostýmech. Určitě ti záleží na tom, v čem vystupujete... My jsme to odjakživa měli v takový teatrální poloze. Ze začátku jsme brali věci ze šatníků maminek a babiček, pak jsme k tomu začali přistupovat s větším rozmyslem. Jednak z praktickýho hlediska - člověk se zpotí a nechce v tom být dál - a druhak protože je to koncert a člověk nejde na pódium spravit třeba nějakou šňůru.

Konjunkce Saturna a Media Coeli: Dodává oproti předešlým vlivům sebekázeň a smysl pro povinnost. Práce je přesně a svědomitě vykonávána. Tato důkladnost se přesouvá i do osobních vztahů, kam přechází i vysoká ctižádostivost. Alespoň občas vyplouvá sklon k přemýšlivé samotě.

Jak přistupuješ k životu? Jsi puntičkář, uklízíš doma často? Já vlastně uklízím pořád. Mám strašně velký tendence vytvářet si systémy, až se tomu někteří kamarádi smějí. Třeba u cédéček - mám doma zónu těch, který jsem ještě neslyšel. Ty, co jsem si už přehrál třikrát, mám řazený podle abecedy a v rámci jednotlivých autorů chronologicky. Všechny svoje systémy vyvíjím a dodržuju je. Baví mě to a uklidňuje a já potom vím, kde vše mám, když chci něco půjčovat.

Ty prý máš nějakou stupnici taky ve svých vztazích... Mám takovou stupnici sblížení s druhým pohlavím, to je pravda. Sexuální stupnici do jedenáctky... Vzniklo to takovou náhodou: kdysi jsem se hrozně styděl a kamarádky si řekly, že by to tak nemělo být a že mi budou dávat lekce. Zase tak daleko na stupnici nedošly, ale od té doby se vše rozvinulo. Rozdělil jsem to podle toho, co by tak mohlo nastat s děvčetem. Mělo to i praktický význam, když jsem se bavil s Bublinou / bubeník Tatabojs Milan Cais/, mohl jsem rovnou říct, že byla devítka. Jenže on se to nikdy nenaučil a stejně jsem mu musel vyprávět, co proběhlo.

I když to není znát, podle horoskopu bys měl mít sklon k introverzi. Je to tak? To je taková moje verze introverze. Já jsem ukecaný introvert. Souvisí to s mojí stydlivostí, určitě jsem nejistej, furt pochybuju, jestli dělám věci dobře. Záleží na tom, jak se cítím v prostředí nebo kolektivu - třeba ve školce jsem se vůbec neprojevil, protože jsem se styděl před všemi těmi cizími dětmi. Ve škole taky, ale na druhém stupni už jsem byl drzejší na učitelky a dělal jsem různý fórky. Byl jsem třídní blázen, ale nikdy raubíř. Takže se to přehodilo na druhou stranu - buď jsem byl tichej kluk, o kterém nikdo nic nevěděl, nebo jsem dělal vylomeniny.

K této konjunkci se váže ještě to, že při výběru povolání bys měl být ovlivněn rodiči. Kozorohové se často rodí do význačných a známých rodin. Jaké s tím máš zkušenosti? No tak já rodiče znám už odmalička...ale oni nejsou nějak příliš mediálně známí. Táta je sice předseda Unijazzu, ale nikam se moc nehrne. Spíš ho znají lidi z kruhu pořádajícího festival v Boskovicích nebo Bohnicích. Je legrační, že si nás nikdy nedají dohromady, protože si nejsme zvlášť podobní, táta je fousatý, já v podstatě ne. Máma moc známá není, ale má důležitý post - moje matka je diplomatka - dělá velvyslankyni v Egyptě, předtím byla ve Finsku. To jsou zase úplně jiný kruhy, ale taky si tam zve umělce, třeba Dejvické divadlo nebo Ypsilonku nebo různý muzikanty.... Já jsem se ještě chtěl zeptat, jak jsou tady ty energie yang a yin, mám tam víc tý ženský než chlapa - nevadí to?

No, jedná se spíš o energie, nemusí to znamenat, že by sis nepřipadal ve svém těle jako doma, ale že máš spíš lehce submisivní a jemnější sklony... Mám pocit, že to docela sedí. Na plno lidí působím zženštile nebo že nejsem vyloženě drsnej chlap, to je pravda. Často si o mně lidi myslí, že jsem homosexuál. Nejsem, ale neuráží mě to. Ty yang mě docela přitahují, ale často mě braly spíš jako kamaráda, takže vlastně jako kamarádku, jestli mám hodně ženskejch elementů.To je dobrý, ale na druhou stranu zase ne.

autoři: Iva Jonášová , David Ašenbryl
Spustit audio