Marek Epstein: Pescho. Když z planety zmizí voda...Thriller z blízké budoucnosti

14. červenec 2020

Rok 2055, nepříliš vzdálená budoucnost. Právě tam situoval Marek Epstein děj své rozhlasové hry Pescho a tamější realitě odepřel základní zdroj života – vodu. Jak se taková skutečnost promítne do individuálních osudů a jak ovlivní celý společensko-politický systém? Kdo z takového stavu profituje a koho ohrozí? Vydejte se s hlavním hrdinou Danem Gálem na nebezpečnou cestu za záchranou nejen vlastní existence… Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Dan (Petr Lněnička), Tony (Svatopluk Skopal), Piko (Matouš Ruml), Viola (Lucie Pernetová), Muž (Jiří Štrébl), Lékař (Luboš Veselý), Voják (Kajetán Písařovic), Řidič (Ctirad Götz), Sestra (Ivana Machalová), Malá Violka (Blanka Rezková), Hlas – Pescho (Dana Černá), Hlas – technická zařízení (Jana Stryková), Hlas – počítač (Lukáš Hlavica), Hlas – technická zařízení (Aleš Procházka) a Hlas – technická sestra (Renata Venclová)
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvuk: Filip Skuhrovec
Zvuková spolupráce: Vít Jíra
Zvukový design: Filip Skuhrovec
Hudba: Filip Skuhrovec
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2014

Vodu nahradila želatina vyráběná z dužiny brukve, vyšlechtěné pro tyto účely nadnárodní společností Pescho. Korporace nevlastní jen hektary brukvových polí potřebných pro přípravu nápojů a užitkové želatiny. Její jméno je zastoupeno v názvech bankovních domů, energetických společností, kulturních institucí i spotřebního zboží… Pescho prorůstá celým společenským systémem a ovládá jej, protože díky své náhražce vody má v rukou klíč k samotné lidské existenci. Prakticky zemi spravuje již téměř dvacet let armáda a má pod kontrolou každý pohyb, každý kontakt osob všech společenských tříd.

Petr Lněnička, natáčení seriálu Pavla Molka Tři životy Dmitrije Šostakoviče (2019)

Dan Gál je příživník

V takovém režimu se Dan Gál pohybuje vlastně za hranicí zákona. Vyhnul se vojně, neplatí daně a peníze si vydělává skrze jakési novodobé „hackerství“. Vybudoval si speciální systém, pomocí kterého se umí napojit na cizí počítačová zařízení a získávat tak tajné či nedostupné informace, za něž jsou mnozí ochotni dobře zaplatit. A Dan potřebuje prostředky, protože šetří na bydlení v brukvových polích, chce vypadnout pryč z pustého, šedivého, nepřátelského města a konečně uvidět slunce. A všechno by se dařilo, kdyby v poslední době nezačal nezadržitelně tloustnout…

Záchrana má jméno voda

Ta dokonalá, stoprocentně nezávadná Peschocola mu začala v těle bobtnat jako pomalu působící jed. Daniel je zatím ojedinělou obětí, ale v brukvové želatině tiše tiká zkáza pro všechny. Záchrana má jméno voda.

V okamžiku, kdy se dozví pravdu, začíná pro Dana dlouhá a nebezpečná cesta, na které se k boji za vyléčení vlastního těla přidá boj za záchranu jiné lidské bytosti a v jejím konci nečeká jen voda, ale také poznání blízkosti, přátelství a lásky, tak potřebných k uhašení žízně duše.

Scénárista Marek Epstein

Marek Epstein je jedním z nejvýraznějších mladých scenáristů současnosti. Píše pro film, televizi i rozhlas a má na svém kontě řadu domácích i zahraničních ocenění. Rozhlasová hra Pescho bodovala v rámci přehlídky Prix Bohemia Radio i mezinárodních festivalů Prix Italia a Grand Prix Nova.

Rozhlasové realizace hry (autorem pro tento účel výrazně upravené) se ujal režisér Petr Mančal se zvukovým designérem Filipem Skuhrovcem. Rozhodli se pro náročnou formu budování fiktivního světa blízké budoucnosti v propracované, nezkratkovité podobě umožňující napětí v celku i údiv nad detailem. Tomu odpovídal způsob natáčení, kdy realizátoři opět vyšli při některých scénách ven ze studia, ale i herecká práce vedená k autentickému výrazu.

Do role Danyho obsadil režisér vnímavého a herecky přesného Petra Lněničku, s nímž se na cestě za vodou ocitá Svatopluk Skopal coby statečný generál Tony, Matouš Ruml jako Danyho bratranec Piko či Lucie Pernetová v roli Tonyho křehké dcery Violy.

Spustit audio