Marek Holeček a Zdeněk Hrubý

17. září 2009

"Doma mi otrne, dělá mi dobře, když mě někdo poplácá po rameni, ale pak znovu jedu do hor, kde brečím," říká Marek Holeček s úsměvem. Spolu s ním byl hostem i Zdeněk Hrubý. Oba jsou horolezci, kteří se pokusili vylézt alpským stylem na karakorámskou horu Gasherbrum I. K dosažení vrcholu jim zbývalo pouhých 500 metrů. V pátek 18. září bude hostem památkář Ondřej Šefců, který dohlíží na rekonstrukci Karlova mostu.

Nakonec se rozhodli pro návrat do základního tábora a posluchačům popsali tři dny trvající sestup po ledu, který měl často sklon i 70 stupňů. "Kdyby nám zbývalo padesát metrů, tak se nevracíme," tvrdí Zdeněk Hrubý.

"Říkal jsem si, kde jsem udělal chybu. Bylo mi líto, že jsem to zpackal," popisuje své pochybnosti a zdravotní problémy Zdeněk Hrubý. Právě kvůli jeho zdravotním komplikacím se rozhodli vrátit dolů.

Při sestupu dolů však o chybách nepřemýšleli. "Člověk musí zahnat myšlenky na cokoliv a musí se soustředit na jednotlivý krok, který dělá," dodává Zdeněk Hrubý.

"Až doma jsem se dozvěděl, co se se mnou stalo," dodává Zdeněk Hrubý s tím, že o zdravotních problémech nikdo nemohl vědět. "Když lezete, tak počítáte se změnou počasí, kameny, lavinou, ale tohle je nečekaná zrada, se kterou člověk nepočítá," hodnotí neúspěšný pokus Zdeněk Hrubý.

Na vrchol Gasherbrumu I se vydali alpským stylem. "Alpský styl má šťávu, dva lidi se domluví, vezmou materiál a vyrazí," popisuje Marek Holeček kouzlo alpského způsobu lezení. "Místo toho, aby si člověk přes noc odpočinul, ztrácí další síly," dodává Zdeněk Hrubý.

Při alpském stylu nepoužívají horolezci stan. "Měli jsme jen pytel, do kterého se nasunete ve spacácích a snažíte se nějak 'proklepat' noc," vysvětluje nevýhody Zdeněk Hrubý.. I kdyby však chtěli, tak by stan neměli kde postavit. "Nakonec jsme našli díru, do které jsme si lehli," nastiňuje náročnost výstupu na Gasherbrum I.

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Hrubým a Martinem Holečkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po 11. hodině odpovídali horolezci na otázky posluchačů v on-line rozhovoru. Zmínili vybavení, které používají do extrémních podmínek i to, jak se na lezení dívají jejich blízcí.

autor: šše
Spustit audio