Marek Rabij: Život na míru. Oblečení má hodnotu etikety, kterou k němu přišijí

1. červenec 2022

Polovina až tři čtvrtiny oblečení ve vaší skříni pravděpodobně pochází z Bangladéše, další z Číny a záleží jen na tom, u jakých značek nakupujete. Tedy pokud ovšem už dávno netušíte, jaká je cena „fast fashion“, tedy rychlé módy, a nenakupujete tu takzvanou pomalou. Pro všechny, kdo netuší, je tady kniha polského reportéra a novináře Marka Rabije Život na míru. Nabízí realistický, a přitom nikterak lítostivý nebo plačtivý pohled na bangladéšský textilní průmysl.

V Bangladéši najdete přibližně 4,5 tisíc oděvních továren, z nichž naprostá většina je přímo v hlavním městě Dháce nebo jejím okolí. Tyto továrny zaměstnávají okolo 20 milionů lidí, kteří často nedosáhnou ani na minimální mzdu, která se v roce 2019 pohybovala okolo 98 dolarů měsíčně, tedy zhruba 2 200 korun.

Marek Rabij: Život na míru
Čte: Martin Siničák
Připravila: Kristýna Kodrlová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Michala Benešová
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 24. 6. 2022

Špatně placená a namáhavá práce stojí dělníky nejen veškerý čas, ale často také zdraví a někdy dokonce jejich životy.

Téma bezpečnostních podmínek v bangladéšských oděvních továrnách se stalo popudem pro napsání této knihy – v roce 2013 byl totiž celý svět svědkem neštěstí v Rana Plaza, kdy došlo ke zřícení pětiposchoďové továrny, při kterém přišlo o život minimálně 1 200 lidí.

O rok dřív v továrně Tazreen Fashion zase vypukl obrovský požár – zahynulo 117 lidí a dalších 200 bylo vážně zraněno.

Důvod? Neustále se zvyšující tlak na efektivitu výroby – to znamená co nejkratší čas zhotovení oblečení za co nejnižší cenu.

Polský reportér a autor knihy Život na míru Marek Rabij

Přitom většina západních značek, které si v Bangladéši oblečení objednávají si je pracovních podmínek v továrnách dobře vědoma. A pokud ne, začne se po každé takové tragédii hovořit o společenské odpovědnosti a zavedou se patřičná opatření, která jim mají zabránit.

V praxi však nic z toho nemá téměř žádný efekt. Všem v tomto oděvním „potravním“ řetězci, od velkých společností, přes tzv. buying houses až po samotné majitele továren jde o jedinou věc: Co největší zisk. Jak říká sám autor, Bangladéš je zkrátka zemí ušitou přesně na míru očekáváním a potřebám globálního módního průmyslu. 

Jsme toho součástí

Život na míru je skvělé, a zároveň nepříjemné čtení. Marek Rabij v něm přirozeně zachytil bezvýchodnost celé situace. Situace, které jsme my, zákazníci, součástí, a zároveň tak trochu mimo hru – ať totiž uděláme, co uděláme, nikdy to není ideální řešení.

Jediné, co můžeme, je zamyslet se nad tím, zda skutečně potřebujeme další kus nového oblečení, i když nám skříně praskají ve švech.

Zamyslet se, jaké jsou dopady naší spotřeby, a nečinit tak jen na oko. Nejde totiž o to, abychom ukázali, jak jsme morálně uvědomělí. Jde o životy skutečných lidí.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny, a to od 24. července 2022.

autoři: Alena Blažejovská , Kristýna Kodrlová
Spustit audio

Související