Marek Ždánský

23. prosinec 2008

V úterý Dopolední Radiožurnál navštívil Marek Ždánský, vrchní ošetřovatel goril v pražské zoo. Řeč tak byla především o gorilách - například o tom, jak si gorilí samec Richard brání teritorium, i o tom, jak do života gorilí tlupy i jejího ošetřovatele zasáhla reality show Odhalení. Ve středu 24. prosince bude hostem převor břevnovského kláštera Petr Siostrzonek.

V pražské zoo má Marek Ždánský na starosti šest goril - respektive čtyři dospělé gorily a dvě gorilí mláďata. Cítí se být členem jejich tlupy? "Z mého hlediska určitě ano, zda i z jejich hlediska, to byste se musela zeptat jich," směje se ošetřovatel. A jak vypadá vztah ošetřovatele a jemu svěřených goril? Marek Ždánský popisuje, že on - jako muž - je ze strany gorilí tlupy, především samce Richarda, vnímán trochu odlišně než další ošetřovatelky - ženy.

Richard, vůdce smečky, si totiž brání teritorium před jinými samci. Marek Ždánský to popisuje na konkrétním případu, když vzpomíná na dobu, kdy Richarda do zoologické zahrady přivezli. Tehdy žil bez samic, a nebyl tak například - na rozdíl od jiných samců, které Marek Ždánský zatím poznal - problém hladit jej skrz mříže po hlavě. "Já jsem si říkal, to je tak hodnej samec, to je paráda. Ale jak jsme ho dali dohromady s těmi samicemi, tak se úplně změnil. Teď ho skrz mříže pohladit, tak se určitě ožene."

Jak Marek Ždánský vzpomíná na reality show Odhalení? Na začátku byly tři kamery namířené na gorilí tlupu - a na konci obrovská popularita nejen smečky, ale i jejího ošetřovatele. Tato popularita neměla, jak Marek Ždánský vzpomíná, pouze pozitivní přínos. Jedním z negativních důsledků slávy bylo, že každý začal zřejmě nejsledovanějšímu ošetřovateli v republice radit, jak by měl ve své práci postupovat.

S tím, jak lidé ke gorilí tlupě během projektu Odhalení přilnuli, se pojí i některé úsměvné historky. Marek Ždánský například vypráví: "Jednou se mi stalo, že v jednu hodinu v noci koukám, že mi bliká mobil. Volá mi tam paní a říká: Pane Ždánský, Tatušek se vzbudil a má asi rýmu. A já jsem si v tu chvíli říkal: No, a prosím vás, co mám dělat? A ona na to: No já jen abyste to věděl."

Lucie Výborná se v Dopoledním Radiožurnálu zajímala například i o to, jaký je rozdíl mezi gorilami a orangutany, které má Marek Ždánský rovněž na starosti. Má gorila skutečně citlivou duši filozofa? A spáchaly by gorily raději sebevraždu, než by se nechaly ošetřit veterinářem?

Záznam celého rozhovoru s Markem Ždánským i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio