Marian Jurečka o TTIP: Pokud by se ukázalo, že smlouva není výhodná, nikdy by ji státy EU neratifikovaly

Ministr zemědělství z KDU-ČSL míří do Číny spolu s podnikatelskou misí. Účelem cesty je podepsání memoranda o spolupráci. Co tato smlouva může přinést Česku?

„Na východ od České republiky je důležité mít politickou dohodu. Pokud nebudeme úzce spolupracovat, bude složité se na trh dostat,“ tvrdí Marian Jurečka ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Memorandum, které se má v Číně podepsat, má podle něj otevřít dveře pro firmy, aby se české zboží mohlo dostat na čínský trh. „Cestuje s námi 40 podnikatelů. Věřím, že se podaří konkrétní obchodní kontrakty zrealizovat,“ říká Marina Jurečka a uznává tak, že memorandum neznamená podepsání obchodních dohod.

Velký potenciál podle jeho slova mají některé pivovary na čínském trhu. „V Číně je největší spotřeba piva. A stále roste. Potenciál je tu obrovský,“ potvrzuje. Úspěch by mohly mít i české mléčné nebo masné výrobky.

Čtěte také


Marian Jurečka o smlouvě TTIP
„Minimálně v oblasti zemědělství a potravinářství jsou jednání ani ne v polovině. Neumím si představit, že by nějaký ministr EU přistoupil na snížení parametrů, abychom vyšli vstříc Spojeným státům. Pokud by se ukázalo, že smlouva není výhodná, nikdy by v EU nebyla ratifikována,“ domnívá se.

Současně Marian Jurečka odmítá kritiku utužování česko-čínských vztahů. „Otázka lidských práv je důležitá. Nikdo z ministrů za KDU-ČSL se nezúčastnil setkání s čínským prezidentem, ale tato mise je plánovaná dlouho a je spojená s veletrhem v Šanghaji, kterého se české ministerstvo už několikrát účastnilo,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio