Marie Šedivá: Cesta z popraviště. Husák a Hrušínský v dokumentární hře o F. M. Dostojevském

28. listopad 2021

Dokumentární hra, která na podkladě autentických pramenů zprostředkovává cítění a myšlení Fjodora Michajloviče Dostojevského, jednoho z největších literárních tvůrců minulého století, a zároveň evokuje nelidskost a reakčnost carského samoděržaví. S Františkem Husákem a Rudolfem Hrušínským v hlavních rolích poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: František Husák, Rudolf Hrušínský st., Otakar Brousek st., Vlastimil Fišer, Vladimír Kratina, Jan Přeučil, Václav Kaňkovský, Pavel Soukup, Karel Houska, Václav Knop, Pavel Havránek, Milan Charvát, Mirko Musil, Petr Skarke a Radan Rusev
Dramaturgie: Jan Kolář
Hudba: Michal Pavlíček, Michael Kocáb, Alan Vitouš
Režie: Dobroslav Zborník
Natočeno: v roce 1986

S jakými pocity se vracel Fjodor Michajlovič Dostojevskij po téměř deseti letech vězení a vyhnanství na Sibiři zpět do Petrohradu? Kam vedly jeho první kroky? A jak s odstupem a po tvrdé životní zkoušce pohlíží na dění ve spolku kolem utopického socialisty Butaševiče-Petraševského, kam také docházel?

Čtěte také

Rozhlasová scenáristka a publicistka Marie Šedivá si na tyto otázky odpověděla v dokumentární hře hojně citující z Dostojevského korespondence, vzpomínek přátel i dobových pramenů. Osou jejího vyprávění je setkání spisovatele s mužem, který řídil vyšetřování Petraševského skupiny a zasloužil se o Dostojevského odsouzení. Čerstvý autor Zápisků z mrtvého domu se nepřichází mstít, ale – podoben své budoucí románové postavě, knížeti Myškinovi – je připraven odpustit i těm, kteří se na něm provinili.

V rozhlasové inscenaci, kterou v roce 1986 natočil režisér Dobroslav Zborník, si hlavní role zahráli František Husák a Rudolf Hrušínský. Uvádíme v rámci vltavského projektu Měsíc s Dostojevským u příležitosti 200. výročí narození ruského spisovatele.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.