Mark Twain, O. Henry, ale i Edgar Allan Poe. Poslechněte si povídky amerických humoristů

20. únor 2022

Mark Twain, O. Henry, ale i Edgar Allan Poe a další. Poslechněte si humoristické povídky šesti amerických spisovatelů. Vtipné příběhy s mnohdy překvapivými pointami najdete je on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Washington Irving: Tlustý gentleman
Překlad: Vilém Opatrný
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Jan Maléř
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno v roce 2016.

Edgar Allan Poe: Tři neděle v týdnu
Překlad: Josef Schwarz
Připravila: Jiřina Tejkalová
Účinkují: Jaroslav Kepka, Jaroslav Plesl
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2016.

Clarence Day: Nejušlechtilejší nástroj
Překlad: Michael Žantovský
Účinkuje: Jaroslav Kepka
Režie: Josef Červinka
Natočeno v roce 1976.

Ring Lardner: Hnízdečko lásky
Překlad: Martin Hilský
Účinkuje: Svatopluk Beneš
Režie: Jan Lorman
Natočeno v roce 1977.

O. Henry: Pimientské lívance
Překlad: A. J. Šťastný
Účinkuje: Martin Růžek
Režie: Viktor Dusil
Natočeno v roce 1967.

Mark Twain: Výňatky z Adamova deníku
Překlad a režie: Josef Červinka
Účinkuje: Ladislav Mrkvička
Natočeno v roce 1982.

Mark Twain: Podivný sen
Překlad: Eva Křehlíková
Účinkují: Tomáš Töpfer, Ivan Řezáč
Režie: Josef Lédl
Natočeno v roce 1993.

O všeobecné prospěšnosti humoru pro duševní i fyzické zdraví člověka dnes díky mnoha solidním výzkumům není nejmenších pochyb. Lidé, kteří se účinkům humoru pravidelně poddávají, se dožívají více let než ti, kteří se nezasmějí, jak je rok dlouhý. Humor léčí stres a dokonce – podle spisovatele Karla Poláčka – humor pročišťuje zrak. Týden od 14. února ve vltavské Povídce tak bude skutečnou lázeňskou kůrou, celý je totiž věnovaný humoristickým povídkám amerických spisovatelů. Mark Twain a O. Henry v našem výběru asi nebudou žádným překvapením. Ale co takový Edgar Allan Poe? 

Washington Irving (1783–1859) je označován za „prvního amerického spisovatele“. Nejen že se svými knihami dokázal uživit, ale získal i literární proslulost na starém kontinentě. A jeho hvězda dosud nepohasla, zejména díky filmům Ospalá díra a Rip Van Winkle, které vznikly podle jeho povídek. My si ovšem spolu s hrdinou Irvingova humorného příběhu Tlustý gentleman položíme otázku, kdo že je onen záhadný muž z pokoje číslo 13 v hostinci v městečku Derby? A nepochybně nás čeká senzační odhalení…

Edgar Allan Poe (1809–1849) je autor známý především svými hororovými a detektivními příběhy, nebyla mu ale cizí ani poloha humorná – mezi jeho povídkami najdeme grotesky, satiry i parodie. A taková je i próza Tři neděle v týdnu. Právě tolik nedělí v jednom týdnu se totiž má sejít, aby vypravěčův prastrýc Rumgudgeon dal svolení ke svatbě s Kate.

Jistě vás zajímá, co je onen „nejušlechtilejší nástroj“ v povídce Nejušlechtilejší nástroj spisovatele, karikaturisty a bojovníka za volební právo amerických žen Clarence Daye (1874–1935). To vám ale předem neprozradíme. Day byl mistrný pozorovatel a glosátor všednodenních životních situací. Jeho nejúspěšnějším dílem je autobiograficky laděný román Život s otcem, založený na humorných historkách ze života jeho rodiny, které dominuje nesnesitelně panovačný otec.

Spisovatel Ring Lardner (1885–1933), z jehož díla jsme vybrali satirickou povídku Hnízdečko lásky, patřil ve 20. letech k nejpopulárnějším americkým humoristům. Původně jako sportovní reportér cestoval s oblíbenými baseballovými týmy po Americe a od reportáží o utkáních a hráčích přešel k původní tvorbě a začal psát povídky ze světa sportu. Vytvořil oblíbenou postavu negramotného hráče baseballu a autora sérií jakýchsi fiktivních dopisů; byl to absurdní, komický typ domýšlivého tupce a omezeného vychloubačného sportovce.

Pimientské lívance O. Henryho. To není položka z jídelního lístku, ale název povídky a jméno jejího autora. Proslulý americký prozaik O. Henry (1862–1910) byl mistrem humorných vyprávění a stejně tak mistr překvapivých rozuzlení. První povídky napsal ve vězení, kam se dostal kvůli zpronevěře. Do své předčasné smrti v roce 1910, na níž měl podíl především alkohol, jich napsal bezmála čtyři stovky. A dodnes se čtou a opakovaně vydávají.

Závěr týdne bude ve vltavské Povídce patřit klasikovi americké humoristické literatury Marku Twainovi (1835–1910). Výňatky z Adamova deníku z Dopisů z planety Země patří k jeho pozdním dílům, které napsal po smrti své manželky a obou dcer. Adam ve svém fiktivním deníku popisuje vztah s Evou, vyhnání z Ráje, ale i narození Kaina s Ábelem. Zápisky samozřejmě nepostrádají typický autorův humor, stejně jako i následují povídka Podivný sen, a to i přes svůj funerální nádech. Sen totiž přináší nářky nebožtíků ze starého městského hřbitova, kteří si stěžují na starosti života po smrti.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.