Markéta Cukrová zpívá romantické písně Antonína Dvořáka, Césara Francka nebo Hectora Berlioze. Poslechněte si záznam recitálu

28. květen 2022

Renomovaná česká mezzosopranistka se představila na sólovém recitálu v Anežském klášteře v rámci MHF Pražské jaro 2022. Své podání písní českých a francouzských autorů pak okomentovala i v rozhlasovém studiu.

Pěvkyně Markéta Cukrová slaví v letošním roce významné jubileum a v jejím uměleckém životě se odehrává celá řada převratných událostí. Řadu let jsme jí vnímali jako přední specialistku na hudbu starších stylových období, které se Markéta Cukrová samozřejmě i nadále drží a věnuje.

Markéta Cukrová

Nově ale vstoupila do stálého angažmá opery Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde ji můžeme vidět třeba v opeře Arriga Boita Mefistofeles. Hostuje v operních divadlech v Ostravě a v Brně, kde se představuje v širokém stylovém rozpětí; v Offenbachových Hoffmannových povídkách ztvárňuje Múzu - Niklase, v Mozartově Kouzelné flétně pojaté v duchu sci-fi zpívá Druhou dámu, v Křičkově opeře Bílý pán aneb Těžko se dnes duchům straší se představuje jako nezvedený puberťák Cedrik.

Čtěte také

Nedávno jsme jí viděli také třeba v soudobé opeře Kaaji Sariaho Láska na dálku. Český rozhlas pořídil 19. června 2022 v Anežském klášteře záznam sólového recitálu Markéty Cukrové, kde zazpívala písně Antonína Dvořáka, Václava Jana Tomáška, Césara Francka a Hectora Berlioze. To vše svědčí o mimořádném stylovém záběru Markéty Cukrové a ukazuje, že vnímat ji pouze ve „škatulce“ staré hudby by bylo velmi nespravedlivé.

Poslechněte si záznam recitálu Markéty Cukrové z Pražského jara 2022. Pěvkyně přijala pozvání autora pořadu Vojtěcha Babky do studia a spolu s ním čerstvé nahrávky také okomentuje.

Spustit audio

Související