Markéta Kočí Machačíková: Bitva

29. listopad 2020

Bitva na Bílé hoře patří ke klíčovým událostem našich dějin. Dá se na ni pohlížet pohledem historiků, kteří nám mohou nabídnout návod k tomu, jak se k tomuto momentu postavit. Anebo se můžeme zamyslet nad tím, jak onu dobu prožíval obyčejný člověk, který netoužil po ničem jiném, než prožít pokud možno šťastný život.

Zápletka dalšího z pokračování cyklu Ostrov Olomouc se odvíjí od sporu o jeden olomoucký dům. Komu má tento majetek připadnout a kdo je v právu v okamžiku, kdy dochází v pobělohorské době k rozdělení moci? Může náš hrdina uspět v boji s tak mocným pánem, jakým byl kardinál František z Ditrichštejna? Na čí straně je pravda a jak se mají bojovat ty jednotlivé bitvy, aby člověk neztratil celou válku – tedy celý svůj život v pravdě? A co je vlastně vítězství a co porážka?

Původní čtyřdílný rozhlasový seriál Markéty Kočí Machačíkové v sobě obsahuje prvky napětí i humoru, ale především vypráví jeden drobný příběh – střípek z doby, kdy se lámaly charaktery a kdy přidat se na jednu či druhou stranu mohlo znamenat smrt, anebo získat naopak vše. Nepokouší se o postižení všech historických detailů, jen na malé ploše ukazuje události malých dějin jednoho člověka v kole dějin velkých.

Účinkují: Marek Pešl, Jaroslav Krejčí, Václav Bahník, Petr Kubes, Michal Przebinda, Vendula Nováková, Ladislav Kolář a další.
Napsala: Markéta Kočí Machačíková
Dramaturgie: Marek Horoščák
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 8. 11. 2020
Natočeno: 2020
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.