Marta Jandová

14. září 2009

V devatenácti letech odešla do Německa, kde začala zpívat se skupinou Die Happy. Nejprve však pracovala jako uklízečka a kuchařka nebo rozdávala letáky. Přesto se nevzdávala myšlenek na kariéru profesionální zpěvačky. "Jsem pozitivní člověk," tvrdí o sobě Marta Jandová, host dopoledního vysílání Radiožurnálu. V úterý 15. září bude hostem Jitka Lněničková, kurátorka sbírek skla Muzea Šumavy.

"Věřím, že když má člověk víru, tak dojde k tomu, co chce," říká s tím, že si na své sny vždy musela nějakou tu chvíli počkat.

Po domově se jí prý nikdy nestýskalo. Vždy je totiž spokojená tam, kde právě je. V Německu se ale občas potýká se zrádností showbyznysu. "Mám ráda, když mi lidé říkají své názory do očí," tvrdí rozhodně Marta Jandová.

V současné době je Marta Jandová známá jako jedna z porotců soutěže Česko Slovenská SuperStar. "Máme vtipné moderátory. Jsou senzační dvojka a to se mi líbí," chválí pořad. Vzápětí však posluchače ujistila o tom, že natáčení SuperStar není žádná legrace. "Seděli jsme třináct hodin ve čtyřiceti stupních," líčí zážitky z jednoho dne natáčení v prostorách bez klimatizace.

A jak vidí šance soutěžících? "Záleží na tom, jak budou zpívat a jak zaujmou diváky," odpovídá neurčitě Marta Jandová. "Spousta vítězů usne na vavřínech. Rychle si totiž zvyknou na popularitu a zapomenou, že je třeba pracovat a přemýšlet o tom, jakou muziku by chtěli hrát," vysvětluje a jako příklad uvádí hudbu Anety Langerové, vítězky první české SuperStar. "Hraje hudbu, která se jí líbí," myslí si Marta Jandová.

Co bude Marta Jandová dělat po skončení SuperStar? "Dostala jsem práci v německé televizi. Budu uvádět hudební pořad," zmiňuje své plány. Spolupráce s Die Happy se však nehodlá vzdát. "V prosinci jedeme na turné po Německu, Rakousku a Švýcarsku," prozradila.

Někteří Češi nemají Němce příliš v lásce. "Němci mají strach z následků druhé světové války. O válce se děti učí od základní školy, Mají z ní nízké sebevědomí, což mě trochu mrzí," popisuje Marta Jandová. Nejprve měla o Němcích špatné mínění, především prý kvůli nevychovaným turistům v Praze. "Někteří Němci jsou nepříjemní, ale nepříjemní lidé jsou všude," říká nakonec.

Lucie Výborná se Marty Jandové ptala i na prostředí německého showbyznysu, Petra Jandu a zmínila i kritiku vůči pořadu Česko Slovenská SuperStar.

Záznam celého rozhovoru s Martou Jandovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.