Martha Issová

10. červenec 2009

Tentokrát se Lucie Výborná spojila po linkách z Karlových Varů s herečkou Marthou Issovou. Právě před rokem přebírala Martha Issová cenu za film Děti noci. Letos se do Karlových Varů vrátila v roli divačky. "Festival má krásnou atmosféru," popsala své dojmy. Martha Issová odpověděla i na otázky týkající se trémy před začátkem představení a filmové spolupráce se svou maminkou Lenkou Termerovou.V sobotu 11. července bude hostem Julietta Sichel, programová ředitelka MFF v Karlových Varech.

"V kině brečím poměrně často. Nejen proto, že se mi film zdá smutný, ale i proto, že je dobře natočený," přiznala Martha Issová s tím, že si nemůže vzpomenout, který film ji naposled dojal. V Karlových Varech to ale nebylo. Právě na festivalu zhlédla film Červená a bílá, který byl natočen na základě knižní předlohy, jejíž autorkou je polská spisovatelka Dorota Masłowska.

Filmový festival v Karlových Varech je pro ni filmovým svátkem. "Je tu velká koncentrace filmů, které člověk nemá možnost vidět v kině, protože nejdou do distribuce," dodává.

Zrádnost herectví vidí v neměřitelnosti hereckého výkonu. "Člověk nikdy neví, jestli svou práci dělá dobře nebo ne," svěřila se Martha Issová. "Herectví žene člověka dál, nenechá ho zastydnout." Se zrádností herectví spojuje pocity trémy a studu. "Tréma nemusí mít konkrétní důvod, ale přijde a ochromí vás," popisuje. Za jistý druh terapie považuje improvizaci.

Improvizovat musela například v Dejvickém divadle, kde se zapojila do již "rozjeté" inscenace. "Je to zvláštní. Člověk nemá čas přemýšlet a do hraní musí skočit rovnýma nohama," řekla ke své zkušenosti.

Maminka Marthy Issové je známá herečka Lenka Termerová. V několika filmech si s maminkou zahrála. "Když hrajeme, jde všechno stranou," popsala rodinnou spolupráci. Maminka je jejím největším kritikem. "Většinou to skončilo pláčem a uražením," vzpomíná Martha Issová na problémy s přijímáním kritiky. "Dnes končím jen tím pláčem," dodává.

Letos si zahrála ve filmu Alice Nellis Mamas & Papas a v listopadu začne natáčet film Lidice. Jakou postavu si v tomto filmu zahraje a jak se jí spolupracovalo s kamarádkou Alicí Nellis? Jak voní Sýrie a co je na ní nejkrásnější? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte, poslechnete-li si záznam rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Marthou Issovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio