Martin Huba

26. červenec 2009

Nedělním hostem Radiožurnálu byl slovenský herec a režisér Martin Huba, kterého můžete vidět na letošních Shakespearovských slavnostech v dramatu Bouře, ve které hraje postavu Prospera. Už druhý rok tak ztvárnil stejnou roli. Jak ho to baví a jak se vypořádává s rolí režiséra a herce? I na to se ho ptal Václav Žmolík. Martin Huba však nezapomněl odpovědět ani na otázky posluchačů. V pondělí 27. července bude hostem Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

"Baví mě to," potvrdil Martin Huba. "Opakovaně hraná role Prospera má výhodu v tom, že jste v textu suverénější." Text sice už v životě několikrát zapomněl, ale, jak tvrdí, je herec, který "se z toho všeho umí vyhlat". "Většinou to divák ani nepozná. Důležité je vědět téma, které je třeba zahrát," dodal Martin Huba.

Profesní schizofrenii se čas od času neubrání. Zejména v momentech, kdy hru režíruje a současně v ní hraje. Jako režisér prý není přísný. "Nemám rád, když herci nejsou připraveni. To je celá moje přísnost," vysvětluje svůj přístup Martin Huba. "Bojím se, aby lidé, se kterými trávím čas jako režisér, nelitovali zahozeného času," dodává.

Martin Huba se věnuje i filmové tvorbě. Zahrál si například v připravovaném českém filmu Kawasakiho růže, který se vrací do období listopadu 1989. Pro Martina Hubu měl listopad 1989 zásadní význam. "Člověk si uvědomil, že žije v poměrně nedůstojné situaci," snaží se vyjádřit své pocity. Přesto neskrývá své zklamání z polistopadového vývoje.

V Kawasakiho růži Martin Huba ztvárnil hlavní roli profesora, který je obviněn z udavačství. "Něco můžeme pochopit, něco odspustit," vysvětluje Martin Huba s tím, že je třeba si dát pozor. Odpuštění si, podle Martina Huby, zaslouží jen procento lidí z těch, kteří si zaslouží být odsouzeni. "Bylo by chybou, kdybychom vše paušalizovali," dodává.

Nakolik Martina Hubu ovlivňuje politické klima? Přiznává, že vůči němu není imunní. "Způsob komunikace mezi politickými špičkami naznačuje způsob komunikace mezi lidmi. A ten je až příliš agresivní," přiznává.

Poslechnete-li si záznam rozhovoru Václava Žmolíka s Martinem Hubou, dozvíte se, proč se jeho poslední film jmenuje Kawasakiho růže, jaká jsou jeho oblíbená místa v Čechách a jak charakterizuje další svůj nový film Tři sezóny v pekle.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Hubou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio