Martin Kavka z webu Čeština 2.0: Online komunikace je vyčerpávající, rádi se vrátíme k té osobní

14. květen 2020

„Teď jsme dospěli k limitům online komunikace, chybí nám v ní spousta prvků. Například řeč těla nebo pohled z očí do očí. Při pohledu na obrazovku se vlastně díváme pod pohled osoby na druhé straně, a to je neuvěřitelně vyčerpávající. Myslím si, že se všichni rádi vrátíme k osobní komunikaci,“ říká autor webové platformy Čeština 2.0 Martin Kavka.

Prymulex, rouškomil, koronaut nebo koronášup – Češi jsou během pandemie koronaviru velmi kreativní ve vymýšlení nových slov. Internetová stránka Čeština 2.0 slouží k zapisování právě takových novotvarů.

Která témata obecně vzbuzují potřebu neologismy vytvářet? „Většinou jsou to významné společenské nebo politické události. Pak jsou to také nečekané úspěchy. Na olympiádě vzniklo hned několik neologismů spojených s Ester Ledeckou. Například slovo ‚ledět‘, tedy nechápavě hledět, což Ledecká předvedla po získání zlaté medaile. Nebo také ‚jít na Ester‘, to zase znamená jít do společnosti nenalíčená,“ vysvětluje Martin Kavka.

Většina jazykových novotvarů, které vznikly na základě pandemie koronaviru, je pravděpodobně odsouzena k zapomnění. „Například slovo disketa jsme pozbyli, to už v jazyce nemáme, protože ho nepotřebujeme. Stejně tak asi pozbudeme i většinu slov spojených s koronavirem. Na druhou stranu je to hezká připomínka doby,“ dodává Martin Kavka.

Má čeština při tvorbě neologismů výhodu oproti jiným jazykům? A jak často se novotvar dostane do slovníku spisovné češtiny? Poslechněte si celý rozhovor s autorem webové platformy Čeština 2.0 Martinem Kavkou a lexikografem Michalem Škrabalem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.