Martin Procházka: Důležité je vyhrát nějaké zápasy ve skupině. Dostat klid na hole

Osm dní zbývá do prvního zápasu české hokejové reprezentace na zimních olympijských hrách. Jaké šance má národní tým reálně na medaili? Pavel Patera skončil na lavičce Mladé Boleslavi. Proč se tak rozhodl? Poslechněte si Čistou hru s hokejovým expertem Martine Procházkou.

Čeští reprezentanti, kteří ještě neodcestovali do Číny, pokračují v přípravě na olympijské hry v Praze. Jedním z hráčů byl i Jan Kovář. Přišel mi trošku smutný z celé situace, přejde si být s celou hokejovou partou v Pekingu už konečně na jednom ledě. Jak se dá trénovat v tak malé skupince šesti lidí?

Čtěte také

Naprosto Honzovi rozumím, on je typ, který na tréninku rád hraje různé soutěže. Je mi jasné, že je to o individuálních činnostech, nedá se nic moc velkého trénovat. Hráči musejí dělat cvičení do střelby, cože je na jednu stranu dobře, kluci si můžou vyzkoušet několik variant střely. Ale je jasné, že situace není úplně ideální, kluci jsou zvyklí na nějaký režim, trénovat v pětkách se momentálně nedá dělat a pro ty kluky je to těžké, možná i deprimující.

V cvičeních dva na jednoho byl zmiňovaný Jan Kovář ve dvojici s Romanem Červenkou. Vidíš tyto zkušené borce v jednom útoku?

Trenéři touto variantu určitě zvažují, určitě bude představa přesilovskové formace, tady vidím jasné spojení, protože jak Červenka, tak Kolář dávají výborné nahrávky a dokážou dát i branku.

Přemýšlel jsi už nad sestavou? Je tam hodně hráčů, kteří se znají ze svých klubů.

Trenéři říkali, že se budou snažit sestavu udělat tak, aby hráči k sobě výborně seděli. Ale ještě neprozradili, jakou představu mají. Budou na to mít šest dní, až se konečně celý tým v Pekingu setká.

Zmiňovali jsme pražskou skupinu, která trénuje v  O2 Aréně, pojďme k té pekingské…

I když máme složitou přípravu, tak to týmu může pomoci. Stává se, že když jsou problémy v přípravě, tak tým se dá víc dohromady, kluci se na sebe víc těší, víc si toho pak užívají. Není tam ponorka. Nějaké napětí a očekávání vyprchá dříve, než turnaj přijde, tady to naopak může týmu pomoct a můžeme udělat úspěch.

Čtěte také

I kdyby český tým první tři zápasy prohrál, tak to stále nemusí být průšvih, protože by stále měl šanci na boj o čtvrtfinále. Není to výhoda? Týmy jsou nečitelné, což platí i u České republiky.

Je to pro každý tým stejné, do poslední chvíle nebudou vědět, zda někdo onemocní. Může to týmu pomoct v tom, že se udělá lepší parta, všichni mají stejné podmínky. Co si budeme povídat – je to o partě, o tom, jak to týmu klape. Kolikrát se všechno může nahradit bojovností, disciplínou. Ale bude dobré, když se podaří ve skupině vyhrát nějaké zápasy. Je lepší, když se zápasy vyhrají, hráči dostanou klid na hole.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související