Martin Procházka: Nedokážu si představit, že by český hokejový tým trénoval zahraniční kouč

Kdo bude trenérem české hokejové reprezentace po neúspěšných olympijských hrách? Je nutností hledat v zahraničí nebo máme dostatek kvalitních koučů? Jak moc se hráči v závěru základní části extraligy dívají na tabulku? Poslechněte si Čistou hru s hokejovým expertem Martinem Procházkou a redaktorem Radiožurnálu Sport Filipem Šedivým. 

Po olympijské blamáži české hokejové reprezentace se aktuálně řeší otázka nového kouče. U Slovenska funguje model se zahraničním trenérem, přineslo by to správný impuls i v Česku? Svoje postřehy k aktuální situaci přidal nejen Martin Procházka, ale i hokejový expert Radiožurnálu Sport Filip Šedivý. 

Martine, ve hře je možnost, že Filipa Pešána na lavičce národního týmu nahradí zahraniční trenér. Jak se k této alternativě stavíš?  

Na Slovácích je vidět, že se jim tato cesta povedla a tým se zvedá. Nejsem si ale jistý, že my potřebujeme zahraničního trenéra. Nedokážu si představit, že by nás trénoval Rus, Švéd nebo třeba Fin. V Česku máme kvalitní trenéry a za mě bych dal šanci Miloši Hořavovi, který hokej umí dělat, ale ještě nedostal tu šanci.

Filipe, v Česku se momentálně skloňují čtyři trenérská jména - Varaďa, Hořava, Patera a Hadamczik.

Při vší úctě k tomu, co dokázal, Alois Hadamczik asi není na pořadu dne. U zbylé trojice je to vcelku otevřené. Václav Varaďa musí dokončit sezonu v Třinci a otázkou je, jestli by výkonný výbor souhlasil s jeho příchodem až pár dnů před světovým šampionátem. Pavel Patera je volný a u angažování Hořavy by po domluvě se svazem také nemuselo nic bránit.  

Senzační bronzová medaile Slovenska a sedmnáctiletá superstar Juraj Slafkovský jako nejužitečnější hráč a nejlepší střelec olympijského turnaje.

Čtěte také

Na Slafkovském byla vidět ohromná dravost. Má výborné fyzické předpoklady a nemít mřížku, tak na něm není poznat, že mu je sedmnáct let. Kromě střelecké produktivity se mi celkově líbila jeho hra, kdy získával plno kotoučů. Stylem hry, ale i vystupováním mi trochu přípomínal Jardu Jágra, který v mládí také působil bezstarostným dojmem.

V české extralize jde s koncem základní části do tuhého. České Budějovice ztrácí už jen bod na čtvrtou Plzeň. Může být sledování tabulky i tématem v kabině?

Podle mě samozřejmě tabulku sledují, i když určitě se sami nechtějí dostat pod tlak s vyhlašováním ambiciózních cílů. Každému týmu jistě pomůže týden navíc, kdy se dá potrénovat, doléčit zranění a připravit na play off, což zaručuje právě umístění v první čtyřce.

Martine, víš co jsi dělal přesně před 24 lety?

Samozřejmě, že jsem prožíval olympijské hry v Naganu. Ve finálovém zápase s Ruskem jsme byli nervózní, ale obrovskou práci odvedl trenér Ivan Hlinka. Snažil se nám vštípit to, aby jsme s Ruskem hráli tak, aby jsme co nejdéle nedostali branku. Což se nám dařilo a Rusové se už při nástupu do třetí třetiny báli o výsledek.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související