Martin Procházka: U Rusů je známé, že když se jich něco dotkne, tak jsou nekontrolovatelní

Aféra českých a ruských hokejistů, které při odletu z MS hráčů do 20 let vykázali z letadla, pokračuje. Co si o ní má myslet český hokejový fanoušek? A jaká je dnešní úloha bitkařů v hokejových týmech? Poslechněte si Čistou hru s hokejovým expertem Martinem Procházkou.

Co si myslíš o předčasném konci šampionátu hokejistů do 20 let?

Čtěte také

Je to hrozná škoda pro hráče, protože přijít o MS, které už je rozjeté, je špatný. Některé kluky to MS mohlo odstřelit někam jinam. Jde o smlouvy, možnosti, bylo se na ně podívat mnoho agentů, skautů. Tohle MS do 20 let sleduje obrovská spousta lidí po celém světě a je to velice populární. Pokud by to fungovalo a mělo přísnější pravidla, tak se mistrovství mohlo odehrát. Zaregistroval jsem článek finského trenéra, který řekl, že organizátoři špatně zvolili ukončení a naopak se mělo dál pokračovat. Ještě to nebylo rozjeté ve velkých rozměrech, bylo to třeba o jednom hráči v každém týmu. Takže se to mělo udělat tak, že jeden hráč měl jít do karantény a mohlo se pokračovat dál. Mistrovství je vrcholem v mládežnickém hokeji a klukům to bude chybět.

Z pohledu fanouška je zajímavá i kauza, která následovala při odletu z Kanady, protože ruské a české hokejisty vyhodili při odletu z letadla. Rusové měli údajně porušovat hygienická opatření, byli opilí a kouřili. A protože měli stejnou barvu mikin, tak zůstaly obě výpravy na letišti v Calgary. Podle Rusů ale naopak Češi dělali nepořádek. Co si o tom má fanoušek myslet?

Čtěte také

Je tam obrovská frustrace hráčů, turnaj byl zrušen. A co si budeme povídat, u Rusů je to známé, že pokud se jich najednou něco dotkne, tak je tam taková národní hrdost, jsou nekontrolovatelní, jsou schopni dělat problémy v hale před odletem, v letadle si třeba nechtěli nechat roušku na puse. Už z těch důvodů, že mistrovství bylo zrušené. Jestli tam byli naši, nebo ne, to nikdo neví. Zaregistroval jsem, že ten, kdo kouřil, byl trenér Zubov. Na konci turnaje, který si chtěli všichni užít, jim to bylo zrušené. Někteří hráči to unesli, někteří neunesli, a proto se takhle chovali. Je tam frustrace posilněná alkoholem, v tomto věku to kluci umí taky. Takže tam byla kombinace tohohle.

Hrál jsi s ruskými hokejisty v několika týmech. Nechci všechny házet do jednoho pytle, byli ale ruští hokejisté v tomhle směru v něčem specifičtí, měli nějaké mantinely?

O Rusech se to ví, že někteří hráči mají problémy v tomto směru. Pokud najednou přijde obrovská frustrace, že něco, co by je mohlo posunout dál, je zrušené, tak jsou schopni být nekontrolovatelní a dělat problémy.

Víme, že hráči z NHL nepojedou na olympiádu. Ale několik hráčů prý plánovalo ukončit kariéru v NHL, odjet na olympiádu a po konci turnaje konec kariéry odvolat. Co si o tom myslíš?

Chtěli jet, zaregistroval jsem to. Bylo tam několik hvězd NHL, které chtěly na olympiádu jet. Je to obrovský svátek pro hráče, sejdou se největší hvězdy v týmu, hokej je pak z jiné planety, všichni fanoušci se na to těšili a chtěli jsme ty nejlepší hráče vidět. I pro hvězdy je vidět, že olympijské hry jsou cílem. 

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související