Marvan, Filipovský, Medřická… Pohádková noc s Hajajou nabídne unikátní záznamy z archivu

2. leden 2016

V sobotu 2. ledna 2016 to bude 55 let od prvního vysílání Hajaji. Stanice Český rozhlas Dvojka a Rádio Junior k tomu připravily společné vysílání od 19:00 do 22:00 plné pohádek. Poslechněte si unikátní záznamy.

Večer 2. ledna 1961 se poprvé ozval Hajajův pozdrav: „Dobrý večer, děti“. Podle pohádky Václava Čtvrtka se ten den Hajaja pobudil ze stoletého spánku a byl překvapen, co kolem sebe vidí. Rozhodl se proto vzpomínat na staré časy, ale taky vyprávět dětem, co kolem sebe vidí a jak to jako domácí skřítek vnímá.

Prostor pro své příběhy dostal na vlnách Českého rozhlasu díky členům tehdejší redakce vědy a techniky Hlavní redakce pro děti a mládež, kde pracovali Josef Kleibl, Vlasta Váňová Čtvrtková, režisérka Helena Philippová, ale také spisovatelé Václav Čtvrtek nebo Olga Hejná.

Tradice čtené pohádky na dobrou noc trvá nepřetržitě až do dneška, kdy si připomínáme 55. výročí prvního vysílání hajajovské pohádky nazvané Jak Hajaja procitl, kterou vyprávěl herec Vlastimil Brodský.

19:15 Václav Čtvrtek: Jak Hajaja procitl

Pohádkou spisovatele Václava Čtvrtka v interpretaci herce Vlastimila Brodského začala tradice rozhlasového vysílání čtených příběhů na dobrou noc. Podíváte se na půdu domu U Tří zvonů a dozvíte se, proč Hajaja vlastně na sto let usnul a jak to kolem něj vypadalo, když se probudil.

Vlastimil Brodský

Protože se původní zvuk z roku 1961 v archivu nedochoval, převyprávěl Vlastimil Brodský pohádku znovu v roce 2000, a to z popudu dramaturgyně Václavy Ledvinkové a za režijního dohledu Karla Weinlicha.

 

19:45 František Hrubín: O Šípkové Růžence

I druhá pohádka k 55. výročí Hajaji bude o stoletém spáči... Příběh o dívce, která se píchne o růži a usne na sto let, zná snad každé malé dítě. V různých podobách ho převyprávělo hodně spisovatelů a básníků.

Natáčení Gogolovy Ženitby-1982

Hajaja nabídne zpracování Františka Hrubína, které pro rozhlas v roce 1979 vybrala Milena Lukavská a v režii Heleny Philippové vyprávěla Dana Medřická.

 

20:15 Karel Čapek: Pohádka vodnická

Hajaja vypráví dětem nejen klasické příběhy, ale i celou řadu moderních pohádek. Mezi nimi nechybí ani ty, které napsal Karel Čapek.

František Filipovský 1982

Pohádku o nelehkém životě vodníků v současném světě i vzpomínání na krásná stará vodnická léta pro rozhlas vybral Milan Navrátil a v roce 1977 natočila režisérka Helena Philippová. Vyprávěl legendární herec František Filipovský.

 

20:45 Pavel Šrut: Čarodějnice ze Stříbrné hory

Mezi současné a velmi uznávané autory pohádek pro děti patří už léta spisovatel Pavel Šrut. Jeho pohádka je o jednom statečném a prozíravém mládenci, který se nebál pást ani na zakázaném území Stříbrné hory.

Pavel Soukup

Vyprávění, ve kterém se střetne krutá čarodějná zloba s prostou lidskou dobrotou, pro rozhlas v roce 2006 vybral, upravil a natočil Dimitrij Dudík. Vypráví Pavel Soukup.

 

21:15 Helena Philippová: Pomerančový trpaslík

Dvorní hajajovskou režisérkou bývala v počátcích vysílání tohoto cyklu Helena Philippová. Sama také vybírala, upravovala a někdy i psala pohádky. Mnohé z nich vznikly na motivy příběhů vyprávěných v jiných zemích.

03176747.jpeg

Jako třeba toho z Francie o sobeckém trpaslíkovi, který chtěl za každou cenu získat krásnou dívku. V roce 1983 pohádku načetl Rudolf Hrušínský.

 

21:45 Vladimír Kovářík: První prášilovská

Pohádek, které byly pro Hajaju natočeny v 60. letech, se v archivu Českého rozhlasu příliš mnoho nedochovalo. Zůstal mezi nimi ale cyklus prášilovského vyprávění z roku 1967.

Jaroslav Marvan

První příběh nás zavede do kocourkovského hostince U modrého citrónu, kde se jednoho dne ubytoval baron Prášil. Připravila Vlasta Čtvrtková, natočila režisérka Helena Philippová a vypráví Jaroslav Marvan.

Spustit audio