Mary had a little lamb - říkanka, která vešla do dějin

23. říjen 2017

Může se to zdát chvíli jako protimluv, ale rozhlasový archiv pravidelně prezentuje své novinky formou webových speciálů. Jedním z nich je encyklopedie Hlasy slavných, která nabízí 150 medailonů mimořádných osobností, které tvořily dějiny u nás i v zahraničí. Setkáte se s nimi díky unikátnímu zvuku, fotografii i citátu.

A někdy jde opravdu o raritní kousky: tak například medailon všestranného Thomase A. Edisona – kterého známe hlavně jako vynálezce žárovky – nabízí rekonstrukci zvuku, který vyloudil další z jeho skvělých zlepšováků – fonograf. Tedy vůbec první přístroj, který uměl nahrávat a reprodukovat lidský hlas, bez něhož by nevznikly nejen Hlasy slavných, ale ani rádio jako takové. Mimochodem tím prvním záznamem hlasu byla říkanka pro děti – Mary had a little lamb, která vypráví o holčičce, jež měla malou ovečku, a podle zlých jazyků o holčičce, která tu ovečku snědla.

Kromě vynálezců a vědců, jako byl třeba Albert Einstein, si můžeme poslechnout i hlasy celé řady umělců, ať už zpěv operní pěvkyně Emy Destinnové nebo třeba hlasy legendárních herců… Ať už Vlastimila Brodského, který vypráví, co pro něj znamená herectví nebo Karla Högera účinkujícího v roli Rumcajse. Samozřejmě bychom neměli zapomenout ani na spisovatele, které reprezentuje Karel Čapek – jeho Mírové poselství Rabíndranáthu Thákurovi z roku 1937 je vůbec jediným jeho vystoupením v rozhlase, které se dochovalo. Muž, který excelentně ovládal slovo perem, se mikrofonu obával – měl prý pocit, že huhňá.

Hlasy slavných nabízí i řečnické výkony řady prezidentů, a právě ty se staly základem dalšího speciálu – Příběhy nejmocnějších – tedy příběhů nájemníků Bílého domu. Americké prezidenty tu zastupuje třeba ten pětatřicátý, šarmantní John Fitzgerald Kennedy – nabízíme jeho prezidentský slib se vší parádou před Kapitolem, ale i reportáž, kterou ze šokovaných Států pořídil legendární zpravodaj Karel Kyncl, den po atentátu.

Nakonec i třetí novinka mezi archivními web-seriály sleduje život prezidenta. Tentokrát jde ale o „Život tatíčka národa“ – tedy o příběh Tomáše Gariggue Masaryka. Jak připomíná jeho nejslavnější potomek – Jan – prvního prezidenta Československa jsme si zvykli vnímat jako mýtickou postavu, jenže on to byl člověk z masa a krve, a ač želené vůle a disciplíny, rád se smál a dovedl si povídat s dětmi stejně přirozeně jako s učenci a státníky. „Je lehčí napsat knihu než dobře vychovat 8 nebo 10 dětí, když táta ve fabrice málo vydělává,“ cituje Jan svého otce.

Spustit audio