Masakr a brutální nárůst administrativy, hodnotí obchodníci situaci po odchodu Británie z jednotného trhu

11. duben 2021
Evropa Plus

Evropská unie a Británie mají za sebou první čtvrtrok fungování v novém režimu po brexitu. Na začátku roku skončilo přechodné období po vystoupení Spojeného království z Unie. S novými pravidly se zejména obchodníci sžívají za pochodu, protože je obě strany domluvily na poslední chvíli.

Čtěte také

„Je tam celá řada nedořešených problémů. Nejsou vyřešeny smlouvy, brutálním způsobem narostla administrativa. Ze začátku dokonce došlo i k nějakým problémům při přechodu hranice, tvořily se tam fronty. Teď všechno musíme dokladovat, všichni exportéři se museli v Británii zaregistrovat. A jak říkám, je to doprovázené celou řadou administrativních opatření,“ popisuje místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

„Vývoz piva do Velké Británie se nám vlivem brexitu určitě zdražil. Je to zejména díky zvýšené administrativě. Kvůli ní trvá transport piva na britský trh delší dobu a samozřejmě jsou s tím spojené zvýšené náklady,“ líčí situaci po Novém roce mluvčí Budějovického Budvaru Markéta Ježková.

„Nikdo neví, jaká jsou pravidla hry“

Se stejnými problémy se potýkají také obchodníci v Británii, jako je Stanislav Trenčianský. Ten na ostrovech už dvanáct let provozuje velkoobchod s českými a slovenskými potravinami, které tam dováží.

„Ze své čistě byznysové strany bych musel používat jen vulgarismy, kdybych chtěl ten průběžný stav zhodnotit. Nikdo neví, jaká jsou pravidla hry. A když nemáte pravidla, nedá se hrát. Oni se na to tak dlouho připravovali, až nikdo nevěděl, jak odešli a jaká budou pravidla po odchodu. Je to masakr. Pro byznys je to strašná věc,“ říká rodilý Slovák na adresu příprav Británie na přesun mimo jednotný trh.

„Kdo se připravil, měl hladký přechod“

To přípravy britských občanů a firem v České republice na nové podmínky fungování v zemi proběhly podle velvyslance v Praze Nicka Archera úspěšně:

Čtěte také

„Upřímně řečeno, od začátku tohoto roku jsme měli jen velmi málo žádostí o pomoc. Částečně proto, že k samotnému brexitu došlo už před čtrnácti měsíci. Občané a firmy tedy měli více než rok na to si zvyknout na opatření, která nyní máme. Možná to zní divně, ale první leden pro britské podniky a pro britské občany tady nepřinesl téměř žádnou změnu. Samozřejmě jsme viděli komplikovanější pravidla pro obchod. Firmy, které využily rok 2020 na přípravu, ale měly relativně hladký přechod. Ti, kteří možná začali pochybovat, jestli k brexitu vůbec dojde, měli nějaké potíže, ale to jsme očekávali.“

Že nový režim po brexitu představuje komplikace hlavně pro obchodníky, dokládá rovněž Filip Franek, vedoucí Evropského obchodního hubu Britské obchodní komory v České republice. Zatímco v minulosti musela tato organizace řešit záležitosti spojené s odchodem Spojeného království z Evropské unie pouze okrajově, teď podle Franka této agendy výrazně přibylo.

„V posledním půl roce bych řekl, že zhruba dvacet procent případů, se kterými se potkáváme, se nějakým způsobem dotýká problematiky související s brexitem,“ přibližuje zástupce Britské obchodní komory v Česku.

Čím konkrétně ztížily nové podmínky život vývozcům přes kanál La Manche nebo jaké další změny přineslo definitivní zpřetrhání pout mezi Evropskou unií a Británií, to rozebere pořad Evropa Plus. 

autor: Filip Nerad
Spustit audio

Související