Masopustní průvod projde centrem Českých Budějovic a Českého Krumlova

16. únor 2010

Masopust v jižních Čechách dnes tradičně vyvrcholí na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. V masopustním průvodu městem nebude chybět růžičková, slaměná ani mečová koleda.

"Budějovický masopust má letos 20. výročí a zrovna se nám setkal se Dny slovenské kultury. Proto jsme se rozhodli pozvat koledníky ze Slovenska, aby návštěvníkům našeho masopustu předvedli, jak probíhá tamní koleda. Pozvali jsme lidovou muziku Ponitran, která bude hrát před radnicí už od půl čtvrté. Ve čtyři hodiny přijde průvod s dalšími koledami," dodala vedoucí odboru kultury českobudějovického magistrátu Iva Sedláková.

Masopustní průvod projde centrem krajského města. Vyrazí od domu kultury Slávie ve 15.45 hodin. Akce přináší i dopravní omezení, upozornila mluvčí českobudějovické městské policie Katka Schusterová: "Průvod dále půjde ulicemi Knežská, Karla IV. a bude směřovat na náměstí Přemysla Otakara II. Od 16. hodin bude za asistence městských strážníků doprava směřována na objízdné trasy a omezen vjezd na náměstí zhruba po dobu jedné hodiny."

Masopustní průvod projde dnes také historickým centrem Českého Krumlova. Na přípravě už čtvrtého ročníku koledy maškar se podílejí hned dvě umělecké školy. Základní umělecká škola a Střední uměleckoprůmyslová škola sv. Anežky České.

Jaké masky budou v Českém Krumlově k vidění, prozradila Denisa Průchová z českokrumlovské Základní umělecké školy: "Letos je tématem výtvarného oboru Šumava. V průvodu půjdou obři, šumavská zvířata a pojede divoká šumavská jízda, k tomu bude mít část masopustu masky české, část benátské a část africké. Součástí české části masopustu je i prodej koně."

Masopustní průvod projde celým městem, navštíví i zámecké nádvoří a klášter Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou.

autoři: Ivan Mls , pku , Ivan Studený
Spustit audio