Máte oblečení, které už nevyužijete? Po probírce šatníku ho můžete poskytnout lidem bez domova

1. prosinec 2021

V Riegrově ulici v Českých Budějovicích stojí azylový Dům svatého Pavla. Je důležitým střediskem pro lidi, kteří se ocitli v náročné životní situaci spojené se ztrátou domova. Redaktor Zdeněk Zajíček se tam vydal s mikrofonem a zjistil, jak může každý z nás velice snadno takovým lidem pomoci.

„Koupil jsem si novou zimní bundu a ta starší, rok používaná, už mi doma zabírá jen místo. Mohli byste si ji prohlédnout, jestli se může hodit někomu z vašich klientů?“ začíná otázkou, kterou ovšem může Denise Tolknerové položit každý z nás.

Oba dva pak společně přecházejí do Charitního šatníku. „Myslím, že je to dobrá volba, bunda je kvalitní, je teplá a vypadá, že si ji naši klienti oblíbí, že nebudou na ulici středem pozornosti a že se v ní budou dobře cítit,“ komentuje přinesenou bundu.

V azylovém Domě svatého Pavla přijímají takové dary celoročně. Teď v zimním období se pochopitelně hodí více právě zimní bundy, mikiny, teplé boty, spodní prádlo a rukavice.

V regálech je ovšem možné vidět i jiné druhy oblečení. „Nevadí, že darované prádlo je už použité, s tím naši klienti počítají, ale musí být funkční, nepoškozené,“ dodává Denisa Tolknerová.

Charitní šatník přijímá dary stále

„My jsme jeden z mála šatníků ve službách v Českých Budějovicích, jinde už šatníky neprovozují. Naši klienti potřebují oblečení a potřebují být v suchých věcech, zvláště teď v zimním období, kdy vlhké věci s sebou přinášejí omrzliny,“ vysvětluje Petra Vohlídalová, vedoucí Domu svatého Pavla.

V případě, že si tedy děláte předvánoční úklid, probírku šatníku nebo dostanete i dárek, který takzvaně neunosíte, pak je možné kontaktovat přímo azylový Dům svatého Pavla.

„Šatník má na starosti právě Denisa Tolknerová a ta má vždy přehled o tom, co zrovna potřebujeme pro naše klienty, co je vhodné přinést a co ne,“ dodává Petra Vohlídalová. Kontakty najdete na webových stránkách Městské charity České Budějovice www.mchcb.cz.

Služba Azylový dům je určena mužům bez přístřeší a mužům v náročné životní situaci spojené se ztrátou domova, bydlení či přístřeší. Klientům starším 18 let nabízí možnost přechodného ubytování a podporu. Vytvořením bezpečného prostředí, sociálním poradenstvím a aktivizačními činnostmi jim pomáhá získat dovednosti pro návrat do běžného života.

Spustit audio

Související