Máte sklon k červeným žilkám? Vyhněte se střídání teplot a alkoholu, radí doktorka Cajthamlová

24. únor 2023

Jak bojovat s červenými žilkami na nose nebo na tvářích? Proč se nám dělají vrásky? Stárnutí je přirozený proces, ke kterému vrásky patří. V dnešní době jsou však často vnímány jako jakási vada na kráse. „Šílená snaha zbavit se všech vrásek dělá obličej typu Fantomas,“ říká v pořadu Vesele a zdravě doktorka Kateřina Cajthamlová.

Kůže tvoří zhruba 16 procent váhy našeho těla. „Do 20 let je kůže elastická a zvládne všechno. Klidně vás nechá 30x denně se zamračit a nic se nestane. Po další dekádě už se začne rýsovat jemná čárka v místě největších zátěžových bodů. Ve 40 letech se začnou objevovat první vrásky kolem očí, v 50 se budou prohlubovat. Další vrásky mohou vznikat díky kouření nebo také spánku na boku,“ shrnuje primářka Ústavu lékařství a kosmetiky v Praze Miroslava Pelechová a radí si večer obličej umýt. V pořadu se dozvíte i veselou historku z její praxe.

Nejjemnější kůže je na víčkách nebo na rtech. „Různé typy kůže stárnou různým způsobem. Například na zádech vrásky nebudete mít v podstatě nikdy, protože tam je kůže tlustší,“ pokračuje doktorka Cajthamlová.

Za to, že máme vrásky, může vazivo, které je v oblasti podkoží, a to věkem povoluje. „Kůže ztrácí vlhkost, pokud ztrácí tuk, to znamená, že není dostatečně promaštěná. Součástí tohoto vaziva je kolagen, který tvoří 20 až 30 % proteinů a je ho osm typů. Pro kůži a chrupavky jsou to typy 2, 7 a 8.“

Červené žilky

Některé lidi trápí začervenání v obličeji a někteří si to způsobují sami. „Vyvolává to pití alkoholu, který zvyšuje dilataci neboli roztahování cév, a to těch nejtenčích. Vede to k tomu, že je kůže teplejší, a může být náchylnější k zánětům. Proto by bylo v prvé řadě dobré vysadit alkohol,“ nabádá lékařka.

Pokud máte sklon k tvoření červených žilek, není vhodné používat saunu a střídání teplot. „Lépe funguje čerstvý vzduch a chladná voda. Také doporučuju, aby kožní lékař vyloučil případný zánět kůže, protože ten může červené žilky potencovat.“

Váčky pod očima

Ve vyšším věku vás mohou trápit váčky pod očima, které jsou tukové nebo naplněné vodou. „Ty tukové jsou způsobené atrofií kůže a povolujícím vazivem. Nerada to říkám, ale tady kosmetika nepomůže a někdy je potřeba operativní zákrok.“

Pokud jde o lymfatický otok, který mohou způsobit třeba některé léky, pomáhá poťukávat si prsty přímo na otok směrem od nosu k očím. Pomáhají také lymfatické masáže.

Co radí paní doktorka na závěr?

  • Začít se o pleť starat už od 20 let. Pokud je kůže zdravá, po ránu stačí studená voda.
  • Pohybovat se venku a na sluníčku. Ultrafialové záření pomáhá vytvářet melanin (pigment v kůži)
  • Promašťovat kůži – výborné účinky mají dětské mastičky
  • Pokud je kůže v zánětu, trpí na akné, je potřeba zajít k dermatologovi
  • Účinné na problémy pleti jsou fototerapie
  • Užívat potravinové doplňky, jako je kolagen nebo koenzym Q10

Dá se kolagen užívat nepřetržitě? Kdy se doporučuje koenzym Q10? Proč je důležité masírovat jizvy ještě před jejich zhojením? Poslechněte si záznam pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Příštím tématem bude pískání v uchu. Je to známka momentálního nekomfortu, nebo nějaké nemoci? Jak se zbavit pískání a šumění v uchu? Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio