Maturantky na střelnici. Pardubická chemická škola vysílá studenty na ostré střelby

7. duben 2022 09:08

Nasadit sluchátka a brýle, nabít zásobník a pálit. Neobvyklý doplněk výuky a zároveň i přípravu na praktickou maturitu zažívají v těchto dnech studenti a studentky z pardubické průmyslové školy chemické. Chodí totiž cvičně střílet na střelnici z palných zbraní. Pod dohledem instruktorů si tak osvojují techniku, bezpečnostní pravidla a další zásady, ze kterých je bude za pár týdnů zkoušet maturitní komise.

„Je to silnej zážitek, nečekala jsem, že ty zbraně bude až tak těžké držet. Je to fakt dobrý,“ uznává studentka 4. ročníku oboru bezpečnostně právní činnost Emílie Navrátilová, která je s výsledkem střelby spokojená.

„Za ten rok projdou historickým vývojem zbraní, konstrukce zbraní, konstrukce munice, učí se vyplňovat testy na zbrojní průkaz, jehož splnění mají i jako úkol na maturitní zkoušce. A toto je vrchol té střelecké přípravy,“ říká učitel a bývalý pyrotechnik Karel Koubík. Na bezpečnost studentek na střelnici dohlíží spolu s dalšími třemi instruktory.

Holky policajtky

„Holky jsou kolikrát lepší než kluci. Holky když nastupují, tak jdou s nějakým přesvědčením, že z nich možná budou jednou policajtky, tak jsou takové zapálenější,“ srovnává Koubík.

Během čtyřletého studia se studentky a studenti oboru seznámí mimo jiné s kriminalistickými postupy a principy forensních analýz, což má přesah i do oblasti chemie. „Kriminalistika je z velké části chemie. Střelecká příprava bez střelných prachů by také nefungovala, takže si pořád myslíme, že to má k sobě relativně blízko,“ dodal ředitel střední chemické školy Jan Ptáček.

Letos se na obor bezpečnostně právní činnost hlásí přes 280 uchazečů, škola ale nabírá jen 60.  Absolventi nacházejí uplatnění v bezpečnostních sborech, ale i v armádě.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související