Maturita i olympiáda jsou pro Antonii Galuškovou velkou neznámou

24. březen 2020 06:20

Velice poctivě se na olympijský rok v zimě připravovala juniorská mistryně světa ve vodním slalomu Antonie Galušková. Osmnáctiletá kajakářka ze Sušice už má start v Tokiu jistý jako předjezdkyně. Na jaře se chtěla pokusit vyjet si nominaci a v Japonsku si zazávodit o medaile.

„Světová federace mě vybrala jako předjezdkyni. Je to pro mě neuvěřitelná nabídka, kterou beru všemi deseti. České kajakářky patří ke světové špičce, ale udělám maximum pro to, abych je potrápila a roli předjezdce přenechala někomu jinému,“ nastínila své ambice velká naděje českého vodního slalomu Antonie Galušková. V loňském roce se stala na Slovensku vicemistryní Evropy a v polském Krakově si dojela pro světový juniorský titul.

„To, že se mi povedlo vyhrát mistrovství světa juniorů, bylo to nejkrásnější uzavření juniorské éry. Dokázala jsem překonat sama sebe. Po jarním úrazu, kdy mi diagnostikovali únavovou zlomeninu paže, jsem byla ráda, že jsem si vůbec dojela juniorskou reprezentaci.“

Musíme čekat, kdy nám dovolí sednout na start

Karanténní opatření vlády jí stejně jako řadě dalších sportovců zkomplikovalo plány. „Od podzimu jsem se připravovala na jarní nominace, ale budou zřejmě přesunuty na jiný termín nebo úplně zrušeny. Mrzí mě to. Ale budeme trénovat dál a čekat, kdy nám povolí sednout na start,“ řekla Antonie.

Členka Akademie Individuálních sportů plzeňského kraje se v zimě připravovala ve Spojených arabských Emirátech a v Austrálii. Z posledního soustředění ve Francii se vrátila v březnu a teď musí trénovat v povinné domácí karanténě. „Naštěstí máme doma malou posilovnu s pádlovacím trenažérem. Snažím se udržovat si kondici a každý den trénuji tak dvě hodiny. Můj taťka říká, že v každém záporu se dá najít nějaké plus. Mám problémy s akcelerací a dá se pracovat i na vytrvalosti. A to můžu i na suchu.“

Čeká ji také maturita na gymnáziu v Sušici. Kdy, to ovšem zatím nikdo neví. „Snažím se být připravená na jakýkoli termín. Otázky mám všechny zpracovány, budu maturovat z češtiny, matematiky a angličtiny,“ dodala s tím, že má rovněž podanou přihlášku na dopravní fakultu ČVUT, obor profesionální pilot.

autoři: Vladislav Janouškovec , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio