Maxim Habanec: Díky skateboardingu jsem už ve dvaceti viděl půlku světa. Otevřel mi dveře do života

18. červen 2021
Rozhovor VR a MM

„Starší kluci mě poprvé ve třinácti letech vzali na závody do zahraničí. Já je v Itálii hned vyhrál a dostal za ně tři tisíce euro. Najednou jsem si mohl kupovat letenky na další závody a mohl sám začít podporovat kariéru. Dneska jsem si už většinu snů splnil. Chci jen přijít na to, jak vydržet jezdit co nejdéle, a taky chci své zkušenosti předávat dál, “ říká skateboardista Maxim Habanec v Rozhovoru Martina Minhy na Radiu Wave.

„Se skateboardingem jsem začínal ještě v době, kdy to nebylo úplně normální. Když jsem v pěti letech někam přišel, všichni si na mě ukazovali, protože moje deska byla pomalu větší než já. Měl jsem hlavně výhodu v tom, že mě mezi sebe vzali starší kluci. I díky tomu jsem byl brzy na závodech v zahraničí, vyhrával jsem, dostával věci zadarmo a objevil se v časopisech,“ popisuje své skateboardingové začátky.

„Prahu mám hrozně rád. Místní architektura je ale bohužel vůči skateboardingu nepřátelská. Všude se začíná pokládat zámková dlažba a je tu obecně hodně kostek. Jsou města, kde pro nás vzniká daleko více možností,“ říká skateboardista, který sám preferuje jízdu v ulicích než ve skateparku.

Maxim Habanec ve svém skateparku na Kolbence.

O Maximu Habancovi

Maxim Habanec je český skateboardista, který se svému sportu věnuje od pěti let. Několikrát vyhrál Mistrovství České republiky, dvakrát světový pohár Mystic SK8 Cup a pravidelně závodí po celém světě. Svou vášeň k cestování a skateboardingu prezentuje i ve svém dokumentárním projektu Skate of Mind. Napsal knihu Život je skejt. Má svou vlastní značku, skrz kterou se snaží podporovat mladé skateboardisty. V květnu 2021 se stal jednou z tváří nové sportovní stanice Českého rozhlasu – Radiožurnálu Sport.   

Kdo dal Maxovi první skateboard? Jak vnímá premiéru skateboardingu na olympijských hrách? Jaké nejhorší zranění v kariéře zažil? Na kterém místě by si chtěl zajezdit? V čem se za posledních dvacet let změnila skateboardingová komunita? A jaké jsou plány aktuálně nejlepšího českého skateboardisty do budoucna? Poslouchejte v Rozhovoru Martina Minhy.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.