Mečíř, Suková, Novotná… Listujeme tenisovou historií olympiád

Před pětadevadesáti lety získal český sportovec první zlatou medaili na olympijských hrách. Bedřich Šupčík ji vybojoval ve šplhu na laně, který ale za dvě další olympiády z programu zmizel a už se na letní hry nikdy nevrátil. Na rozdíl třeba od tenisu, jednoho z nejúspěšnějších českých nebo československých olympijských sportů. První tenisová medaile s českým příběhem je z Paříže z roku 1900.

Na zhruba kilometr a půl dlouhém ostrově na řece Seině je dnes celá řada sportovišť. Najedeme tady tenisové kurty, fotbalový stadion nebo třeba skatepakr. Právě tady v této části Paříže měl v roce 1900 své míst tenis. V programu olympijských her byl podruhé, ale úplně poprvé soutěžily i ženy.

Skejťáci v džínách… Letní olympiádu v Tokiu zpestří nové disciplíny

skateboard-2938359_1_171127-080316_pj.jpg

Zatímco v roce 1896 se na historicky první letní olympiádě závodilo v devíti sportech, za rok v Tokiu bude tento počet více než čtyřnásobný.  Mezinárodní olympijský výbor ve snaze přiblížit akci mladší generaci zařadil do programu her v Japonsku šest nových sportů. Z toho čtyři se na olympiádě představí vůbec poprvé.

Moc jich tenkrát nestartovalo, ve dvouhře jenom šest, a vzhledem k tomu, že bronz v té době automaticky dostávaly i poražené semifinalistky, stačila některým z nich k zisku medaile pouhá účast v turnaji. Jako šestatřicetileté Němce židovského původu z Prahy Hedwig Rosenbaumové, která s pouhými dvěma vyhranými gemy získala bronzovou medaili z ženského singlu.

U jména Rosenbaumové najdeme kvůli pražskému bydlišti ve výsledkových listinách i červenobílou vlaječku a nápis Bohemia. Bronzová medailistka z ženské dvouhry a také ze smíšené čtyřhry ale startovala v Paříži v roce 1900 za sebe, nezávisle na Českém olympijském výboru. A tak se její úspěchy oficiálně nepočítají mezi deset českých nebo československých medailí z letních olympijských her.

Úspěchy v Soulu

Zatím nejvydařenější byl rok 1988 a turnaj v korejském Soulu. Tenis se tehdy vrátil na hry jako plnohodnotný sport po 64 letech a pro československou výpravu měli tenkrát pořadatelé připravené všechny tři druhy medailí.

Miloslav Mečíř získal v Soulu kromě zlaté v singlu ještě bronzovou medaili v deblu společně s Milanem Šrejbrem, stříbro z ženské čtyřhry vybojovaly Jana Novotná a Helena Suková, které byly ve finále jen kousek od zlata.

„Scházely nám dva míče na to, abychom získaly zlato, přišla jsem do pokoje a mrskla medailí do kouta. Dnes jsme ráda, že to mám,“přiznává zpětně Helena Suková, která získala společně s Janou Novotnou stříbrnou medaili ve čtyřhře i v roce 1996 v Atlantě.

Jak dopadne výprava v Tokiu?

Japonci se na Olympiádu těší, víc než o sport jim jde o samotné fandění

Český dráhový cyklista Tomáš Bábek

Rok před začátkem letní olympiády v Tokiu je zájem o hry enormní. Japonští organizátoři by v předprodeji dokázali prodat desetkrát víc vstupenek, než se vejde diváků do hledišť. Ve druhém díle seriálu se vydáme přímo do Japonska, kde se jedna česká sportovkyně natrvalo vryla do paměti. Stačí říct Olympijské hry 1964 v Tokiu a gymnastka Věra Čáslavská.

Ženské deblové páry z České republiky stály na stupních vítězů i na dvou posledních olympijských hrách v Londýně a v Riu. A protože se českým tenistkám na profesionálním okruhu stále daří, mohly by sérii prodloužit v Tokiu.

Ostatně, se zlatou pro ženský debl, bez uvedení konkrétních jmen, počítá i nedávno zveřejněná analýza společnosti Gracenote Sports, která pravidelně odhaduje výsledky na olympijských hrách.

Podle zmíněné agentury získá česká výprava v Japonsku deset medailí tak jako v roce 2016 v Riu. Svého prvního olympijského zlata se prý dočká pětinásobný mistr světa ve skifu Ondřej Synek. A vítězství předpovídá krom tenistek také Jiřímu Prskavcovi ve vodním slalomu.

Spustit audio