Medvěd na Slovensku zabil člověka. Spíše než střílení šelem pomůže změna chování turistů

Slovenská obec Liptovská Lužná má ve znaku medvěda stejně jako řada dalších. A minulý týden se stala místem, kde poprvé za posledních sto let na Slovensku medvěd zabil člověka. Opět to oživilo spory mezi lesníky a ochránci přírody o to, jak k medvědům přistupovat.

Raději dělat rámus

Starosta Liptovské Lužné Albín Husarčík medvěda nikdy nepotkal a stejně jako většina obyvatel se toho prý ani neobával. Teď se situace změnila.

Čtěte také

Lesníci v tom mají jasno: medvědi jsou podle nich na Slovensku přemnožení. V celé zemi jich žije zhruba 2760. Vedoucí lesní správy v Nízkých Tatrách Ján Vrbenský tvrdí, že odstřel by se měl týkat ročního přírůstku, což je zhruba dvě stě medvědů.

Šéf zásahového týmu proti medvědům Jaroslav Slašťan ale doporučuje spíš změnu chování: „Lidi se musí naučit, jak se mají chovat na území s výskytem medvědů. Dbát na to, aby je medvěd stihl identifikovat. Když zjistí, že jde o člověka, rychle se vzdálí.“

Opatrně a ve skupině

Dominantnější než spor lesníků a ochranářů jsou stále častější rady pro turisty a návštěvníky slovenských lesů. A ty říkají hlavně to, aby byli lidé v horách opatrní, raději ve skupině než sami a raději hlučnější než v tichosti, aby je šelma včas zaregistrovala a vzdálila se.

Spustit audio

Související