Mekong vyměnil za Ohři a Bangkok za Cheb. David Jakš představí v krajské knihovně novou knihu

3. duben 2023

Příběhy z osmi zemí východní a jihovýchodní Asie, které David Jakš novinářsky pokrýval z pozice stálého zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu najdou čtenáři v jeho nové knize. Právě nejen o ní si s autorem a zároveň ředitelem regionálních studií Českého rozhlasu Plzeň a Českého rozhlasu Karlovy Vary povídal moderátor David Forst.

David Jakš má za sebou bohaté a různorodé pracovní zkušenosti. Ve svém životě vyzkoušel mnoho profesí. Byl učitelem, průvodcem, redaktorem pro rozhlasová a televizní média. V roce 2017 se stal na 5 let zahraničním zpravodajem Českého rozhlasu v Asii. Na sklonku minulého roku přijal nabídku a usedl od ledna 2023 do křesla ředitele regionálních studií Českého rozhlasu Plzeň a Českého rozhlasu Karlovy Vary.

O svém působením v Asii nyní vydal knihu s názvem Míň než kopnout si do psa. Přibližuje v ní zvláštní, záhadný případ ztracených dětí v nebezpečné thajské jeskyni, děsivé utrpění rohingských uprchlíků, kterým svět neumí pomoct a nakonec se jich ujímá jedna z nejchudších zemí světa, nebo zákulisí obou summitů Donalda Trumpa a nejtvrdšího diktátora současnosti Kim Čong-una. Případně první dny pandemie covidu-19 tam, odkud se rozšířila a kde její původ dodnes tají. A mnohem víc.

„Dával jsem to dohromady vždycky na letištích v Asii, když jsem měl nějaké dlouhé přestupy na cestách za reportážemi. Když to nasčítám, byl to přibližně rok a půl,“ uvedl David Jakš.

Za názvem stojí silný příběh Rohingů

Lidé se ho často dotazují také na to, co ho vedlo k názvu. „Název odkazuje na mojí návštěvu dvou největších uprchlických táborů na světě. Je to na hranicích Bangladéše a Barmy. Jsou to místa, kde se nějakých pět let soustředí přes milion rohingských uprchlíků. Rohingové jsou muslimské etnikum. Jsou to lidé, kteří nemají občaství, Barma jim ho upírá. I OSN nazvala chování barmské buddhistické armády vůči muslimským Rohingům genocidou. Natáčel jsem tam s maminkou a ona měla kolem sebe sedm dětí a nemohla se dopočítat kolik jich má. Vzápětí se rozplakala a začala mi vyprávět, že ještě před týdnem měla těch dětí sedm, teď už jich má jenom šest, protože přišli ti barmští vojáci a toho nejmladšího kojence ji vytrhli z náručí a hodili ho do ohně.“

„Od toho se odvíjí i ten název knihy. Oni jsou to muslimové, a jak známo, tak v islámu nemá pes postavení takové jako u nás. Je to v podstatě zvíře špinavé. Rohingové mi říkali, že pro Barmu a barmské vojáky je Rohinga míň než pes, zabít Rohingu je míň než si kopnout do psa. Takže odtud ten název,“ vysvětlil Jakš.

O práci zahraničního zpravodaje v Asii bude vyprávět David Jakš také na besedě v karlovarské krajské knihovně. A dojde i na autorské čtení. Beseda se koná v rámci oslav výročí 100 let od zahájení rozhlasového vysílání ve středu 5. dubna v Krajské knihovně Karlovy Vary v A – klubu od 17:00 hodin. Vstupné je zdarma.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.