Měl jsem se jmenovat Tonda Námořník, svěřuje se Martin Dejdar. Jaké byly Vánoce na zaoceánské lodi?

8. prosinec 2022

Když se Martin Dejdar narodil, otec mu chtěl dát jméno Antonín. Herec a moderátor se o neobyčejném dětství rozvyprávěl v Radiocafé Vinohradská 12, kde se za účasti publika natáčela Blízká setkání Terezy Kostkové. Dejdar strávil mnoho měsíců s rodiči na lodi a pluli kolem světa. Po 35 let je věrný pražskému divadlu Studio Ypsilon, kde se naučil improvizaci. Jak vznikají představení? Co se děje týden před premiérou? Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Dejdarem ze záznamu. 

V rodném listě neměl mít uvedeno Martin, ale Antonín. „Přál si to tatínek. Ale maminka zřejmě zakročila,“ směje se herec v Blízkých setkáních. Jméno ale přesto bylo jeho osudem. „Nakonec mi částečně zůstalo. Dodnes jsem Tonda Maděra,“ vzpomíná Dejdar na roli v legendárním seriálu Zdivočelá země.

Prozrazuje i to, že si chtěl jako příjmení vybrat Námořník. Mělo odkazovat na profesi jeho otce, který pracoval jako strojní důstojník na zaoceánské lodi. Dejdar sám v sedmi letech strávil se sestrou aridiči mnoho měsíců na moři.

Burianovy filmy viděl poprvé na zaoceánské lodi

„Vánoce jsme strávili v Iráku,“ vzpomíná na neobvyklé dětství. „Měli jsme stromeček i koledy. Rozdíl byl v tom, že jsme vyběhli na palubu v trenkách,“ culí se. Zážitky má rodina dobře uchované díky deníku Dejdarovy sestry.

Aby nezanedbali školu, každý den se s rodiči učili. „Pro posádku jsme byli obrovským oživením. Na lodi jsme sledovali i filmy. Viděl jsem tam poprvé Burianovy filmy, Tři mušketýry a Laurela a Hardyho. Od té doby miluju cestování.“

autoři: Tereza Kostková , juk

Související