Měla jsem z táty velký respekt, říká Anna Julie Slováčková o Felixovi Slováčkovi

28. květen 2021

Úspěšný muzikant Felix Slováček má neméně úspěšné děti. Jeho dcera Anna Julie Slováčková je zpěvačka a herečka, která se i přes svoje mládí musela popasovat se zhoubnou nemocí.

Anna Julie se odmala pohybuje v uměleckém prostředí. Prosadila se už ve třech letech, kdy vyhrála konkurz na Krtečka, kterého pak pět let dabovala. Slavného tátu, úspěšného muzikanta Felixe Slováčka si doma moc neužila, ale vzpomíná si, že s ním byla vždycky legrace, měli stejné zájmy i myšlení. „Anička po mně zdědila určitě píli a snahu být nejlepší a vyčnívat z davu. A makat. Neumím si představit, že bych měl vteřinku času, a tak to má i ona.“

Hrát na klavír nesnášeli

Původním přání Felixe Slováčka bylo, aby z dcery byla doktorka. „Můj táta taky chtěl, abych byl doktor,“ hájí se s úsměvem Felix. „Já jsem původně chtěla kreslit. Hrát na klavír bylo utrpění, ač jsem měla super profesorku, ale nebavilo mě cvičit. Talent po rodičích tam nějaký byl a časem jsem k tomu dozrála. Začaly se otevírat dveře, aniž bych na něco tlačila.“ „Měl jsem to stejně,“ vzpomíná Felix. „Mě taky rodiče nutili na housle a na klavír. Já vlastně nenáviděl muziku, doma lítaly zlomený šmytce. Změnilo se to, až když jsem vzal do ruky klarinet. Ale v rodině umělecké geny nemám.“

Felix často koncertoval, takže moc nebýval doma, když byla Anna Julie malá. „Já ani nevím, jestli si to mám vyčítat. Kolikrát jsou rodiče doma a stejně se dětem nevěnují. Ale při porodu Aničky jsem byl, u Felixe ne, to jsme hráli. Ale aspoň jsem to s kapelou oslavil,“ vypráví Felix.

S tátou mají hezký vztah. „Byla jsem strašná puberťačka. Měla jsem z táty hroznej respekt, dovolila jsem si něco, až když jsem věděla, že si to dovolit můžu. Říkáme si věci na rovinu a máme vyložené karty na stole.“

Nelehké období

Do jejich života před časem zasáhla vážná nemoc Anny. Diagnostikovali jí rakovinu prsu. „Člověk neví, co má říct… Soudě podle jejího tónu jsem věděl, že výsledky nedopadly dobře. Byla to rána z čistýho nebe a hned si to člověk není schopnej srovnat. Snažíte se jakkoli pomoct, ale s tím se opravdu musí ten dotyčný poprat sám,“ říká Felix.

Dnes Anna Julie tvrdí, že si z nemoci odnesla jenom to dobré. „Je to samozřejmě psychicky náročný a pořád musím chodit na kontroly. Ale věřím tomu, že co se má stát, to se stane, a tohle se asi mělo stát. Vždycky jsem se snažila pomáhat a není lehké pomáhat nemocnému, protože každý to vnímá jinak. Pro mě třeba bylo těžký, že jsem tuhle diagnózu nemohla probrat s někým v mém věku. A když už mám možnost veřejného výstupu, tak by to třeba mohlo pomoct, byť jednomu člověku. A pořád se na mě spousta lidí obrací.“

„Musím říct, že je pomáhat a pomáhat. Mně pravidelně chodí složenky, ať pořád na něco přispěju. Ale vůbec nevidím, kam to jde. To radši podpořím pouličního umělce, kterej se o něco snaží, ale aspoň vím, komu jsem to dal. A i ta muzika je určitá pomoc. Je to taková muzikoterapie pomoct vybrat třeba melodie, které tomu dotyčnému udělají dobře,“ myslí si Felix.

Inspirovaná svými zkušenostmi vydala Anna Julie novou desku. Sama si písničky i skládá a píše texty, což její otec velmi kvituje. „Spolupracovala jsem s Patricií Fuchsovou a hodně jsme se držely mých myšlenek,“ pochvaluje si spolupráci zpěvačka. „I výkon hudebníka je úměrný jeho celoživotním zážitkům, takže Anička to, co zažila, to přes srdíčko vložila do písniček,“ dodává Felix.

Komu bylo nejtěžší říct o své nemoci a proč se brání oslovování Anička? Možná vás překvapí, že Felixovo občanské jméno zní jinak. Co má napsáno v občance? Poslechněte si Slavné dvojice.

Spustit audio