Méně ovoce se bude zřejmě pěstovat na jihu Čech. Souvisí to s trojnásobnou cenou energií

19. prosinec 2022 15:30

Zemcheba Chelčice zaplatí za skladování letošního ovoce trojnásobně víc než loni. Způsobuje to zvýšení cen elektrické energie. Společnost proto zpracuje o 500 tun víc ovoce, aby ušetřila za jeho uskladnění. Vyšší náklady a nízké výkupní ceny povedou podle ovocnářů ke zmenšování sadů.

Chelčická firma skladuje jablka v hale s teplotou kolem dvou až tří stupňů. „To udržení teploty je skutečně nákladné. Dříve nás energie při skladování jablek stály kolem 500 tisíc korun, teď při zvýšení cen předpokládáme, že to může být kolem milionu a půl,“ uvádí ředitel Jaroslav Muška.

Zatímco náklady na produkci jablek se několikanásobně zvýšily, výkupní cena ovoce zůstává stejná. Proto se změní i obchodní strategie Zemcheby. „Nezbývá nám nic jiného než skladovat méně jablek. Necháváme ve skladech o polovinu méně než v předchozích letech a snažíme se prodat, případně zpracovat, protože prodělat jde jen do určité míry. Pořád se uvažuje i o tom, že nějaké hektary v sadu ubereme, protože bychom prodělávali,“ popisuje Jaroslav Muška.

To, že plochy osázené ovocnými stromy budou v Česku i nadále ubývat, připouští také předseda Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr. „Staré sady, které mají menší výnosy, se musí vytrhat. Zachovají se jen ty nejnovější, aby prostě byl výnos na menší ploše. A na ostatních plochách se bude pěstovat obilí a řepka,“ říká.

Náklady na výrobu snižuje Zemchebě Chelčice zařízení na spalování biomasy, které vyrábí levnou energii. „Pokryje nám veškerou výrobu páry, kterou potřebujeme pro zpracování ovoce a dalších našich produktů,“ vysvětluje Jaroslav Muška. V současnosti společnost buduje potrubí ze zařízení na spalování biomasy do hospodářských budov. Vlastní zdroj energie nahradí plynový kotel, a tím ušetří Zemchebě další miliony korun.

Spustit audio

Související