Méně turistů a horší počasí. Přívozy na Lipně mají za sebou slabou sezonu

31. říjen 2022 08:10

Turisté více šetřili a v září zase moc nepřálo počasí. I proto měly tři přívozy na Lipně slabou sezonu. Dva z nich ji ukončují, ten nejvytíženější, hornoplánský, bude vozit pasažéry přes přehradu až do prvních silných mrazů.

Hornoplánským přívozem Pionýr se o posledním říjnovém víkendu svezl například Petr Soustružník s manželkou z Větřní, kteří vyrazili na výlet na Třístoličník. „Přívozem často nejezdíme. Ve Frymburku jsme ho někdy využívali a tady měli před lety naši mladí na přívozu svatbu,“ vzpomíná.

I když byl poslední říjnový víkend ve znamení slunečného počasí, letošní sezona je podle kapitána Karla Kukačky slabší. „Sezona byla relativně hezká, ale na turisty poměrně slabá. Lidé určitě víc šetří, ale zároveň hodně cestovali do zahraničí. Před pandemií jsme převezli až 120 tisíc lidí, teď nám dvacet až třicet tisíc chybělo,“ říká.

Negativně se podle něj na provozu odrazilo i horší počasí. „Prázdninové měsíce nebyly špatné, ale trochu nám to pokazilo září, protože víceméně celé propršelo. Teď nám to vrací konec října, který je nádherný,“ popisuje.

Čtěte také

Zhruba o dvacet procent turistů méně než před pandemií má stále přívoz v Dolní Vltavici. „Je to stejné jako za covidu. Letošní sezona nebyla úplně dobrá, každý kouká na korunu. Dřív se tu lidé točili víckrát v týdnu, jezdili s námi tam a zpět denně, letos se svezou jednou a pak sbalí auto a jedou pryč,“ líčí kapitán Karel Vlášek.

Až třicetiprocentní pokles turistů hlásí kapitán frymburského přívozu Antonín Labaj. Kvůli nižším příjmům bude muset teď omezit investice a opravy.

Přívozy ve Frymburku a v Dolní Vltavici v pondělí ukončí hlavní provoz. „V listopadu se loď vytáhne z vody, zazimuje, udělají se nějaké opravy,“ doplňuje Karel Vlášek.

Nejvytíženější hornoplánský přívoz bude vyrážet na hladinu podle jízdního řádu až do příchodu silných mrazů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související