Město Clermont-Ferrand vzdělává malé umělce. Jeho kreativní dílny jsou určeny dětem už od narození

I tak světově proslavená sbírka moderního umění, jakou je pařížské Centre Pompidou, pečuje o ty nejmenší. A to nejen o návštěvníky a diváky, ale i o budoucí umělkyně a umělce. Právě Centre Pompidou otevřelo kolektivní kreativní místo, kam mohou výhradně tvořivci od pár týdnů do šesti let věku. Samozřejmě za dospělého doprovodu. Co když se na takovém místě objeví třeba nový Pablo Picasso nebo Frida Kahlo...

Do prostoru Mille Formes, tedy Tisíc forem, se musíme vypravit do střední Francie. A sice do města Clermont-Ferrand. Tam se setkávám s Ninon Séverinovou, která se stará o propagaci tohoto jedinečného místa.

Tisíc podob kreativity

Nebylo to vyloženě Centre Pompidou, které by tady ve městě postavilo tohle centrum. Samotné město Clermont Ferrand přišlo s tímto nápadem. A protože se nám líbilo, jak právě v Centre Pompidou s dětmi pracují, oslovili jsme přímo je,“ vysvětluje.

Čtěte také

Díky nim jsme zjišťovali, jak máme s dětmi pracovat, jak se jim máme věnovat a jak vůbec takový prostor může vypadat. A nakonec z toho vznikl tento prostor – Tisíc forem,“ vrací se ke vzniku dílen.

Procházíme prostorem, zatímco kolem nás to hučí, že se skoro neslyšíme. Průvodkyni pokládám záludnou otázku: jak v Mille Formes pracují s tak malými umělci? A dozvídám se, že zásadní je upustit uzdu fantazii.

Nechme to na dětech

Ze začátku pracujeme s dětmi. Pak je ale necháváme, aby si věci osahaly a objevily samotné. Vždy jim dozor dělá jejich doprovod. My máme devět animátorů, kteří děti vyloženě nehlídají, ale ukazují, co se s čím dá dělat,“ popisuje Ninon.

Máme tady sedm různých prostorů a zákoutí se sedmi různými technikami. Chceme, aby se děti nadchly a ponořily do umělecké tvořivosti,“ usmívá se.

Stojíme u ateliéru s tematikou Henriho Matisse, na druhé straně je zase tvořící dílna pro malé nebo spíš malinkaté filmaře: „Máme tady i kino, kde se dá ležet na zemi. Promítáme kraťoučké filmy, pro děti od osmnácti měsíců s různými filmařskými technikami, třeba stop-motion,“ vyjmenovává Ninon další aktivity.

Kuchyňka a nejkrásnější toalety

Procházíme kuchyňku se stoly a lavicemi, kde se pořádají kuchařské show. A nakonec mi Ninon ukazuje i podle ní nejkrásnější a hlavně nejbezpečnější toalety v Clermont-Ferrand.

Nejkrásnější a hlavně nejbezpečnější toalety v Clermont Ferrand: nikde žádný roh a podlaha neklouže

Nikde žádný roh, podlaha neklouže a schůdky vedou v několika úrovních k umyvadlům. Vše v tónu růžové. A navíc se tam v pohodě vejde i celá rodina.

Jak mi Ninon vysvětluje, Mille Formes není školka ani jesličky. Děti sem mohou jen s doprovodem. Vstup je ale otevřený všem a úplně zdarma. Ohlasy jsou zatím jen pozitivní. Podobný model uměleckého centra by chtělo Centre Pompidou přenést i do jiných měst.

autoři: Marie Sýkorová , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související