Město na mostě, v dole nebo třeba na Měsíci? Výstava Galegion představuje devět projektů utopických měst v extrémních podmínkách

2. březen 2020

Prostorové město Galegion nad Branickým mostem v Praze, město ve zbraslavském lomu, nové Gugenheimovo muzeum ukryté ve skalním masivu v Salcburku, město na kolejích či základna v kráteru na jižním pólu Měsíce – to jsou jen některé z devíti utopických projektů, které představuje Centrum současného umění DOX v Praze.

„Vytvořili jsme platformu, kterou jsme pracovně nazvali Laboratoř experimentální architektury, kde jsme vedli debaty s odborníky z jiných oborů, které stojí mimo architekturu. Například z oborů přírodních věd, především matematiky, ale i s umělci z oblasti hudby nebo tanečního umění, a hledali jsme nové metody navrhování architektury,” popisuje počátky projektu architekt Petr Hájek, který se mimo jiné podílel na rozšíření Centra Dox o budovu a multifukční sál Dox +. 

Výstava představuje devět projektů, které jsou většinou zasazeny do extrémního prostředí nebo na parcely s extrémními podmínkami, ať už jde o lom padesát metrů pod zemí nebo Arktidu. Vždy jde však o vizi ideálního stavu, v tomto případě ideálního urbanismu, kdy skladba budov a veřejného prostoru tvoří smysluplný celek. 

Slovo „galegion“ není jen název jednoho z vystavených utopických měst, ale má také zastřešovat název nové instituce, která spojuje archiv, muzeum a galerii. Autorem slova „galegion“ je matematik a filozof Ivan Havel.

Galegion: Utopické město
Výstava je k vidění v Centru současného umění DOX v termínu 14. 2. – 25. 5. 2020.

 

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio