Městská zvonice v Dobřanech se otevřela veřejnosti

18. říjen 2022 11:32, aktualizováno

Zvonice v Dobřanech na jižním Plzeňsku je přístupná. Hned první den po otevření ji navštívilo několik desítek lidí. Unikátní je tím, že stojí mimo kostel svatého Mikuláše.

Dobřanskou zvonici získalo město od církve před pěti lety. Už letos na jaře ale došlo na její alespoň částečnou rekonstrukci. Původně měla zvonice jen 20 metrů a strmou stanovou střechu. Následně se zvyšovala a v současnosti zvonice měří 45 metrů. Věž je netradiční hlavně tím, že není součástí kostela, ale stojí těsně vedle něj.

Ve spodní části věže je připravena malá výstava historie zvonice. Dozvíte se zde, co se s ní dělo a jak probíhaly opravy během let. Z vrchu zvonice je hezký výhled na daleké okolí Dobřan. Od jara prošla věž velkou proměnou. „Vše je stabilní, opravené, nejsou vydrolené cihly na podlaze, stěny jsou vyčištěné. Věž se proměnila i zvenku. Fasáda září novotou a je přemalovaný i ciferník,“ sdělil starosta Dobřan Martin Sobotka. Důležité je, že je zvonice důkladně zabezpečena proti holubům. Z věže bylo totiž odstraněno snad několik tun holubího trusu.

Ve věži se bude hrát divadlo

Podle ředitelky městského kulturního střediska Jaroslavy Umnerové bude věž sloužit jako výstavní prostor. „Velmi rádi bychom zde měli výtvarná díla nejen žáků ze základní umělecké školy nebo základní školy, ale i obrazy,“ poznamenala. Přemýšlí se tedy nad výstavami, koncerty a divadlem ve věži.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio