Meteor o dešti, výzkumu migrace a nemotorných gekonech

27. listopad 2021

Poslechněte si:

  • 01:20 Kde nejvíc prší a proč?
  • 11:38 Co víme o migraci?
  • 20:56 První fotografie meteoru
  • 26:54 Divné skoky gekonů
  • 33:40 Jak funguje digitální rozhlasové vysílání?

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Kde nejvíc prší a proč?

Deštník

Pomalu končí listopad, který považujeme za šedivý a uplakaný. Je náš pocit, že je stále vlhko a deštivo oprávněný? Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem na statistikách srážek dokázal, že listopad je v tomto ohledu průměrným měsícem roku.

Nižší teploty ale snižují výpar dešťové vody a silnice a chodníky zůstávají déle mokré. Dále ukázal, že v létě prší více na Moravě, a že nejdeštivější oblastí jsou Jizerské hory. Má to svůj důvod.

Co víme o migraci?

Migrace na hranicích USA

Dá se o migraci mluvit bez emocí? Dá, pokud se budeme dívat na holá fakta. Ta máme, protože o putování lidí do cizích zemí, se vede výzkum.

Už od starověkého Egypta platí, že migranti jsou na jedné straně vnímáni jako ohrožení. Na straně druhé se používají jako levná pracovní síla. Robert Stojanov na základě řady výzkumů ukázal, proč je výhodnější dát u nás migrantům práci než posílat peníze na rozvojovou pomoc.

První fotografie meteoru

Vyfotografovat ojedinělý meteor je nemožné, nelze ho předpovědět a jeho záblesk trvá zlomek sekundy. Pokud však je roj dostatečně vydatný, třeba tisíce záblesků za hodinu, může se fotograf při opakovaném snímání naslepo alespoň jednou „trefit“.

Právě to se podařilo rakousko-uherskému astronomovi Ladislausi Weinekovi, řediteli hvězdárny v pražském Klementinu. Právě tam dne 27. listopadu 1885 jako první na světě pořídil fotografii meteoru. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Divné skoky gekonů

Gekon, který patří mezi velké vzácnosti přírody Reunionu

Gekoni, kteří jsou vzhledově podobní ještěrkám, patří mezi živočichy schopné skákat ze stromu na strom. Vědci podrobně sledovali jejich techniku, která působí velmi neohrabaně.

Gekon na každý metr, který skočí do dálky, spadne 1,5 metru dolů. Tento téměř pád dokáže zastavit jedině za použití ocasu. Popsal to biolog prof. Jaroslav Petr. Co dalšího vědci zjistili?

Jak funguje digitální rozhlasové vysílání?

V současnosti probíhá informační kampaň ohledně digitálního rozhlasového vysílání DAB+ a ukončení analogového vysílání na středních a dlouhých vlnách k 31. 12. 2021. V Meteoru jsme si za pomoci doc. Tomáše Zikmunda a ing. Roberta Siničáka názornou formou popsali princip digitálního vysílání.

Čtěte také

Krok po kroku jsme popsali celou cestu signálu od úst redaktora v rozhlase až po ucho posluchače, který sedí doma v obýváku. Digitální rozhlas je pokrokem ve kvalitě a znamená konec „šumění“ vašeho přijímače.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.