Meteor o kosmické stanici, opičím obchodě a vládnutí parazitů

23. říjen 2021

Poslechněte si:

  • 01:25 Souboj lávy s vodou
  • 11:07 První použitelný parovůz
  • 16:33 Nová ruská kosmická stanice
  • 26:02 Chápou makakové hodnotu věcí?
  • 33:30 Jak donutí parazit kudlanku k sebevraždě?
  • 41:55 Chemie tuků a čokolády

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Kdo zvítězí v souboji lávy s vodou?

Žhavá láva vtéká do moře

Už druhým měsícem s napětím sledujeme výbuch sopky na ostrově La Palma. Ten je součástí Kanárských ostrovů. Zničeno bylo na 2000 domů, omezena je letecká doprava, dýchat lze v okolí sopky jen s respirátory.

Když láva stekla až k oceánu, přišlo další nebezpečí. Při styku lávy s mořskou vodou dochází k sérii chemických reakcí, jejichž výsledkem je toxický oblak. Do vzduchu se navíc dostávají i drobné kousky skla. Co přesně se pod hladinou děje? Proč je to tak nebezpečné? O tom hovořil Petr Brož z Geofyzikálního ústavu AV.

První použitelný parovůz

Představte si kočár bez koní. Mladý Alsasan Nicolas Cugnot slýchával o takzvaných ohňových strojích, které sloužily jako vodní čerpadla v dolech, a napadlo ho zapřáhnout páru do povozu. Dne 23. října 1769 proběhla zkušební jízda jeho parovozu.

Jakkoli vůz dosáhl jen rychlosti pomalého chodce a pára mu vystačila sotva na čtvrt hodiny, bylo to vůbec poprvé, co se lidé takhle vezli. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Nová ruská kosmická stanice

Rusko teď řeší, jestli pro svou novou vesmírnou stanici použije nejnovější moduly, které má připravené ještě pro ISS, nebo začne budovat stanici od nuly

Současná Mezinárodní kosmická stanice ISS budovaná od roku 1998 má před sebou poslední roky životnosti. Je stále pravděpodobnější, že USA, Čína a Rusko budou mít své vlastní stanice.

Rusko teď řeší, jestli pro tu svou použije nejnovější moduly, které má připravené ještě pro ISS, nebo začne budovat stanici od nuly. Pak by si mohla vybrat vytouženou polární dráhu. Proč ji potřebuje? Jak těžké je postavit stanici? To vysvětloval Ing. Tomáš Přibyl z Technického muzea v Brně.

Chápou makakové hodnotu věcí?

makakové

Peníze jsou cokoli, co je prostředkem směny, nositelem hodnoty a účetní jednotkou. Penězi byly kousky bronzu, drahých kovů, perly, sůl. Přibližně od 6. století př. n. l. lidé užívali ražené mince. Peníze jsou lidský vynález, nicméně se před časem zjistilo, že v nějaké míře funkci peněz v nějaké míře chápou šimpanzi.

Vědci nově studovali makaky, kteří žijí v chrámu Uluwati na indonéském ostrově Bali. Ti kradou turistům věci a mění je za potravu. Chápou tedy hodnotu zboží? Nad tím se zamýšlel MUDr. František Koukolík.

Jak donutí parazit kudlanku k sebevraždě?

Kudlanka

Odhaduje se, že až 40 % živočichů jsou parazité. Někteří z těch, kteří žijí přímo v těle svého hostitele, nutně potřebují, aby se v určitý moment hostitel nějak zachoval. Například strunovci.

Ti žijí ve vodě, ale jejich larvy vylezou na břeh a usídlí se v těle hmyzu. Když dospějí, potřebují, aby se hmyz vrátil do vody, protože to samy nedokážou. Vědci nakazili kudlanky strunovci a sledovali, jak jsou ovládány a podle čeho vodu najdou. Zajímavý pokus popsal prof. Jaroslav Petr.

Chemie tuků a čokolády

Na světové výstavě v Saint Louis v roce 1904 byla mezi exponáty zařazena i skupina Inuitů z dalekého severu. Před strádáním a zhoršujícím se zdravotním stavem je údajně zachránilo pojídání lojových svíček, které představovaly jediný snadno dostupný zdroj požadovaného množství tuku.

Je pro člověka tuk opravdu tak důležitý? A jek se vyrábí čokoláda? To a mnoho dalšího popisuje pátý díl četby z knihy Chemie na talíři Ondřeje Dvořáka, kterou připravuje nakladatelství Grada. Na konci Meteoru najdete soutěžní otázku a šanci knihu vyhrát.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související