Metropole Brasilia oslavila šedesáté narozeniny. David Koubek zaznamenal její minulost i přítomnost

Hlavní město Brazílie má skoro tři miliony obyvatel. Přitom mu je teprve šedesát let, kulaté narozeniny oslavilo 21. dubna. Brazilci inaugurovali novou metropoli v roce 1960. Možná by nikdy nevznikla nebýt prezidenta s českými kořeny Juscelino Kubitscheka – a také jedné náhody.

Myšlenka na nové hlavní město ve vnitrozemí vznikla v osmnáctém století, kdy země ještě byla portugalskou kolonií. Znovu se objevila ve století devatenáctém za brazilského císařství. Sen proměnil ve skutečnost až prezident Juscelino Kubitschek.

Čtěte také

Původně se možná do takového dobrodružství ani pouštět nechtěl. „Uprostřed kampaně na prezidenta se ho na kabině náklaďáku jeden student zeptal, zda plánuje postavit nové hlavní město, jak je psáno v ústavě.“

Jakmile nastoupil do úřadu v Riu, požádal kongres o schválení přenesení hlavního města. „Za tři roky a jedenáct měsíců slavnostně otevřelo nové město Brasilia,“ vypráví Marta Abreu z Památníku Juscelina Kubitcheka.

Ohrnutý nos

Zbytek Brazilců nad novým hlavním městem ohrnuje nos. Jeho obyvatelé ho ale vnímají jinak. Jako Vânia Araújo dos Santos: „Brasilia je pro mě krásná, jsem na ni hrdá. Je naplánovaná a dobře zorganizovaná. Jen naše místní vláda s ní špatně zachází,“ myslí si.

Náměstí Tří mocí v Brasílii, vrcholné dílo architektů Oscara Niemeyera a Lucia Costy

Na velkolepém městě vadí jen skutečnost, že všude se musí jezdit autem. Ideální je půjčit si na prohlídku kolo, jako to udělal pár z Ria. Mladí návštěvníci měli původně vůči Brasilii předsudky, ale město je přesvědčilo, že je jiné, než se o něm říká.

Město křivek

Kromě Kubitscheka má Brasilia v rodném listu ještě jméno Oscar Niemeyer. Architekt otiskl do nejdůležitějších budov křivky ženské i matematické. Přestože byl komunista, město naplánoval společně s urbanistou Luciem Costou bez odboček doleva.

02718344.jpeg

autoři: David Koubek ,
Spustit audio

Související