Mezi castingovou ředitelkou a režisérem jde o důvěru. A ta se buduje docela dlouho, říká ředitelka Vaněk Svarinská

3. listopad 2022

Petra Vaněk Svarinská je castingová režisérka a herecká agentka. Zastupuje například Tatianu Pauhofovou, Evu (Vicu) Kerekeš nebo Adama Mišíka a Igora Orozoviće. „Castingový režisér je vždy velmi blízko režisérovi – v podstatě ví, co má ten režisér rád. Musí si rozumět a vlastně naplnit jeho představu o tom, kdo by měl v jeho snímku hrát,“ říká o své práci v pořadu Hovory.

„Režisér mi vlastně popíše, jak si to představuje. Někdy dostanu pouze scénář a sama musím přijít s nápadem. Jen podle toho, jak jsem ho navnímala.“

Čtěte také

Následně posílá režisérovi tipy na herecká obsazení. „A tam je pak ta chemie mezi námi – pokud si rozumíme, máme to podobně.“ Když tam není, musejí mluvit a hledat průsečíky.

„Jde o důvěru mezi castingovou ředitelkou a režisérem, která se buduje dlouho. Takže se pak na mne může spolehnout, že mu pošlu jen ty herce, kteří se mu typologií hodí a na některé role se pak už ani nemusejí dělat kamerové zkoušky,“ doplňuje.

Režisérka zároveň přiznává, že „kamerovky“ považuje stále za důležité, a to kvůli osobnímu kontaktu s herečkou nebo hercem.

„V Americe je naprosto běžné, že herci posílají Self-Tape a castingový režisér si pak vybere jen nějaké množství lidí, které ke kamerovým zkouškám pozve. Covid to otevřel i u nás, což docela oceňuji, protože mám možnost vidět o mnoho víc herců, než bych jinak fyzicky vůbec mohla zvládnout,“ uzavírá.

Celé Hovory Tatina Čabákové o hercích, castingu nebo o vzdělávání herců a práci na jejich sebevědomí najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související