Mezi čolky jsou jedinci s pomalým i rychlým metabolismem. Díky tomu mohou přežít změny klimatu

25. duben 2022

Změny v rychlosti metabolismu mohou čolkům pomoct přežít klimatické změny. Výzkum Lumíra Gvoždíka z Akademie věd ukázal, že mezi čolky – stejně jako třeba mezi lidmi – existují individuální rozdíly v tom, jak rychlý mají metabolismus. To se pak odráží i v jejich chování. „Mezi čolky jsou jedinci s rychlejším metabolismem, kteří jsou současně pohybově aktivnější. Konečně jsme tak potvrdili jeden ze základních předpokladů modelu energetického řízení organismu.“

„Znamená to, že čolci s rychlejší metabolismem, kteří jsou současně pohybově aktivnější, mají větší šanci na potravu a partnera. Tato výhoda by ale měla platit pouze v prostředí s dostatkem zdrojů a nízkou početnosti predátorů, protože zvýšená pohybová aktivita zvyšuje riziko predace,“ přibližuje Gvoždík z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd.

Čtěte také

Pokud je ale v prostředí málo zdrojů potravy, je výhodnější metabolismus pomalejší, který šetří energií,“ zdůrazňuje.

Pokud by tedy prostředí bylo stabilní – ať už s nízkou, nebo naopak vysokou dostupností zdrojů –, byl by výhodnější jenom jeden typ metabolismu. 

Ale v realistickém prostředí, kde se nepředvídatelně mění dostupnost zdrojů a taky počet predátorů, je z hlediska přežití populace výhodná přítomnost jedinců jak s rychlým, taky pomalým metabolismem,“ vyzdvihuje vědec.

Výzkum čolků a jejich metabolismu

Gvoždík a jeho kolegové opakovaně měřili čolkům jak stav metabolismu, tak pohybové aktivity ve dvou teplotách.

„Jako prvním se nám podařilo zjistit, že tělesná teplota ovlivňuje proporci té individuální opakovatelné proměnlivosti u každého znaku jinak. Vztah mezi metabolismem a pohybovou aktivitu potom bylo možné zjistit až při společné analýze výsledků z obou teplot,“ shrnuje Gvoždík.

Čolci ohrožení změnami klimatu

Čolci patří mezi obojživelníky a právě ti jsou považováni za obratlovce, které nejvíce ohrožují změny klimatu, přibližuje Gvoždík. „Čolci jsou na rozdíl od žab mnohem vhodnější pro experimenty v laboratorních podmínkách, protože mají menší prostorové nároky,“ dodává.

Čtěte také

Gvoždík a jeho tým se čolky zabývá dlouhodobě: 

„Podařilo se nám získat unikátní know-how pro jejich chov a rozmnožování. To nám umožnilo získat materiál pro tuto práci, která byla provedena na mláďatech čolků horských. Máme také dlouhodobé teplotní záznamy z přirozených stanovišť čolků, které nám pomohly vytvořit ekologicky realistické podmínky během experimentu.

Poslechněte si celou Vědu Plus, provází jí Jan Burda. A na co se zaměřují výzkumy vědců v římské kolonii v Itálii nebo třeba v Jihoafrické republice?

autoři: Jan Burda , kac
Spustit audio