Mezi studenty Gymnázia v Českých Budějovicích dorazily významné sportovkyně

18. září 2013

Vidět pohromadě olympijskou vítězku ve veslování, olympijskou šampionku v běhu na lyžích a mistryni světa v atletice, to se nepoštěstí každý den. Říkají si to určitě i studenti Gymnázia Česká a olympijských nadějí v Českých Budějovicích. Právě mezi ně dorazily Mirka Knapková, Zuzana Hejnová a Kateřina Neumannová.

„Já se sem vždycky obzvlášť těším, protože jsem téměř zpátky doma na jihu Čech. Hlavně jsou tady studenti sportovního gymnázia, o to je to zajímavější,“ říká ještě před zahájením besedy se studenty zlatá ze zimních olympijských her v Turíně, lyžařka Kateřina Neumannová.

Studenti se chystali na všechny tři dámy. Není divu, že v sektoru, ve kterém se pohybovali atleti, se nejčastěji skloňovalo jméno Zuzky Hejnové.

„Těším se na všechny, ale hlavně na Zuzku Hejnovou. Určitě by byla správná otázka, jaký je recept na vítězství.“

„Pro mě to bude největší osobnost ze všech, protože je nejblíže mému sportu,“ říká Petr Pícha, který sice skáče do výšky, ale příležitost popovídat si s vítězkou Diamantové ligy si nemohl nechat uniknout.

„Nevím, na co se jí budu ptát, ale určitě je to pro mě atletický vzor.“

Podobný důvod jako Petr Pícha si našla Aneta Franková. I ona se věnuje atletice, a dokonce běhu přes překážky, a tak její favoritkou byla také Zuzana Hejnová.

„Všichni jsme jí fandili, protože je to Češka a běhá hodně dobře.“

Neumannová neměla problémy se studiem

Tři úspěšné sportovkyně odpovídaly na mnoho dotazů. Samy mají se školou docela dobré zkušenosti a se svými studijními výsledky se docela klidně mohou pochlubit. Určitě Kateřina Neumannová.

„Já jsem ještě pořád studentkou. Mám zhruba rok před státnicemi na soukromé vysoké škole, takže studuji i teď, ale musím říct, že jsem byla dobrá studentka. Tak, jako jsem byla zodpovědná ve sportu, tak jsem byla zodpovědná i ve škole. Většinou jsem měla vyznamenání,“ říká Neumannová.

Ani Mirka Knapková ve škole nikdy neměla žádné trauma.

„Na základce jsem chodila do sportovní třídy. Základní školu jsem měla spjatou se sportem, takže na to vzpomínám strašně ráda.“

Kateřina Neumannová, Mirka Knapková a Zuzana Hejnová. Všechny nejprve absolvovaly besedu se studenty Gymnázia Česká a olympijských nadějí v Českých Budějovicích, odpoledne se přesunuly na 9. Temelínskou atomiádu. Mistryně světa v atletice Zuzana Hejnová Českému rozhlasu potvrdila, že podobná setkání s mladými sportovci mají rozhodně smysl.

„I pro mě bylo něco velkolepého, když jsem na besedě viděla nějakého sportovce z televize. To jsem si hrozně užívala i tím, že jsem sama sportovala, takže doufám, že dětem tady to také něco dá a že jim to do jejich sportovního života přivede nějakou pozitivní myšlenku.“

Tři významné osobnosti českého sportu přivážejí medaile, splnil se jim možná životní sen. Mirka Knapková ale dobře ví, že není dobré sázet už v mládí všechno jen na jednu, sportovní kartu.

„Člověk neví, co se mu může stát, hlavně u sportu. Může se zranit a skončit se sportem raz dva. Vzdělání je určitě důležité,“ dodává Mirka Knapková.

autoři: kaj , David Nyč
Spustit audio