Mezinárodní den dětské knihy slavíme 2. dubna spolu s narozeninami Hanse Christiana Andersena

2. duben 2022 08:41

Připomeneme si dva z nejmilovanějších českých pohádkářů. Dášeňka, Devatero pohádek, Povídejme si děti, O pejskovi a kočičce - kdo by neznal autory těchto kouzelných dětských knížek. Ne každý ale ví, že většina jejich pohádek se odehrává ve skutečné krajině dětství Karla a Josefa Čapkových.

Čtěte také

Devatero pohádek s kouzelnými ilustracemi Josefa Čapka. Tam je už navždy zašifrována Úpice se svými obyvateli, se jmény místních řemeslníků.

Ostatně tady nedaleko bývala pošta, na které se odehrávala slavná Pošťácká pohádka.

„Pan strážník Boura z Pohádky tulácké měl sídlo u nás na Staré radnici, takže v muzeu. I arest jsme tam měli,“ říká ředitelka úpického muzea Jana Nešněrová.

Také loupežník Lotrando žil na divokých Brendách, takto Jestřebích horách. A občas se položil do zálohy při silnici u Batňovic. Kouzelník Magiáš se usadil na Hejšovině.

Čtěte také

A co havlovický vodník? „Ten je vůbec celebrita. Je od nás vzdálený, to snad není ani kilometr a půl po Úpě. Opravdu v Devateru pohádek máme zaznamenaný místopis nejbližšího Úpicka.

Vložit i děj pohádky do určitých známých míst napadlo Josefa. První z Devatera pohádek je Loupežnická o skutečném, tlustém Čapkovic pradědečkovi Novotném.

A zase Karel ve své Psí pohádce zvěčnil maminčina švagra, povozníka Šulitku. A také Voříška, kterého si opravdu starý Šulitka vycvičil.

Čtěte také

„Když procházejí návštěvníci z různých koutů republiky po stopách sourozenců Čapkových a zavítají do Úpice, tak se ptáme, jestlipak víte, kde bydlela Frantíkova Mařenka, když už jsme u té Pošťácké pohádky. A kdo je pohádkový nadšenec tak ví, že Mařenka bydlela až na samém druhém konci světa, totiž v Libňatově.

„A my se smějeme a říkáme, tak do Libňatova, prosím vás, musíte nahoru kolem hřbitova, kolem hvězdárny, jeden a půl kilometru a jste na druhém konci světa, dodává s úsměvem ředitelka úpického muzea Jana Nešněrová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související