Mezinárodní festival opery, tance a divadla začíná ve Splitu

14. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Vlivný turecký magnát chce investovat v Chorvatsku. Ruští manželé musí chorvatské nemocnici zaplatit 120 tisíc dolarů. Ve Splitu začíná mezinárodní festival opery a tance Splitské léto.

Chorvatsko hostí prominentního hosta - vlivného tureckého podnikatele Šarika Taru, prezidenta stavební a energetické společnosti ENKA, kterého časopis Forbes zařadil na 450. místo nejbohatších lidí světa. Turecký magnát chce v Chorvatsku investovat a sešel se kvůli tomu na Hvaru s prezidentem Stipe Mesičem a splitským starostou a magnátem Zejlko Kerumem.

Deník Slobodná Dalmacija uvádí, že Tara má zájem investovat do stavby mostu, který by spojil Split a Kaštel. Internetový server Business uvádí, že Turek Šarik Tara má kořeny v bývalé Jugoslávii - jeho rodina pochází z dnešní Bosny a Hercegoviny a Tara se narodil v makedonském Skopje.

Pořádný šok zažili ruští manželé, kterým se při dovolené v Dubrovníku vážně zranil pětiletý vnuk Anton. Z nemocnice ve Splitu, která zraněného chlapce léčila, jim přišel účet na 120 tisíc dolarů, v přepočtu asi dva miliony korun. O případu informují ruská média, kterým si moskevská důchodkyně po návratu z dovolené postěžovala.

Splitská nemocnice pečovala o tězce zraněného chlapce, který spadnul z terasy dubrovnické pevnosti Lovrijenac, asi deset dnů, než byl převezen do moskevské nemocnice. Lamentování moskevské důchodkyně bylo nakonec úspěšné - u ruské banky Sberbank bylo zřízeno speciální konto, na které mohou dárci přispívat na uhrazení léčby malého Antona.

Záchranáři našli tělo pohřešovaného slovinského potápěče, který se o víkendu ztratil v řece Cetina na jihu Chorvatska. Naposledy o něm jeho známí slyšeli v sobotu, kdy se vydal prozkoumat jeskyně v řece, kde je potápění zakázané. Tělo slovinského potápěče našli záchranáři poblíž vesnice Civljane v hloubce 24 metrů.

Ve Splitu dnes začíná festival Splitské léto. Mezinárodní festival opery, koncertů, tance a divadla se bude ode dneška po následující celý měsíc odehrávat v historickém jádru města včetně nádvoří Diokleciánova paláce, který byste při návštěvě Splitu rozhodně neměli minout. Na Splitském létě se představí na 1500 umělců z 22 zemí včetně Česka. Splitské léto zahájí baletně-operní představení Carmina Burana.

Aktuální bankovní kurzy:
Raiffeisen banka vyplácí za jedno euro 7,34 kun, za sto českých korun dostanete 28,14 kun.

Ceny pohonných hmot:
Ceny pohonných hmot zůstávají stejné. V síti čerpacích stanic INA natankujete Eurosuper 95 za 7,65 kun, eurodiesel tam stojí 6,95 kun.

Doprava:
Střední intenzita. Takový hlásí na dnešní odpoledne Chorvatský automotoklub provoz na silniciích u Jadranu. Zdržet se ale můžete při vjezdu a výjezdu z turistických center. Pozor ovšem na dálnici A6 z Rijeky do Záhřebu, bude tam omezený provoz v tunelech a na viaduktech ve směru do Rijeky kvůli přepravě nadměrného nákladu. I nadále počítejte s omezením na úseku rijecké dálnice mezi Orechovicou a Diračje, od dnešní 21. hodiny do šesté ranní bude uzavřená v obou směrech.

Počasí 15. července:
Zítra bude ještě tepleji než dnes. Noční teploty 20 až 25 stupňů, denní 30 až 35, moře má mezi 23 až 26 stupni.

Pro jachtaře nemá chorvatský hydrometeorologický ústav žádné upozornění, počasí je a bude ideální! Moře na stupni jedna až dvě, vítr bude mít rychlost 15 uzlů a viditelnost bude 20 kilometrů.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu