Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech zahájí Zátopek

29. červen 2021 10:55

Zahajovacím filmem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude 20. srpna světová premiéra filmu Davida Ondříčka Zátopek. V životopisném dramatu o čtyřnásobném olympijském vítězi se v hlavních rolích objeví Václav Neužil a Martha Issová.

Letošní ročník festivalu se uskuteční 20. až 28. srpna. Ve dvou soutěžních sekcích – Hlavní soutěž a Na východ od Západu – a nesoutěžním programu Zvláštní uvedení nabídne 32 premiér. Diváci 55. ročníku se dočkají i pocty nadaci The Film Foundation, kterou v roce 1990 založil Martin Scorsese.

Letošní karlovarský festival je prvním ročníkem, kdy se obě soutěžní sekce vedle hraných snímků otevírají i filmům dokumentárním. V loňském roce se festival kvůli pandemii koronaviru nekonal.

Dlouhodobý zájem karlovarského festivalu o filmovou historii se letos projeví v Poctě The Film Foundation. Nezisková organizace, u jejíhož vzniku stál před jednatřiceti lety klasik americké kinematografie Scorsese, je jedním z klíčových hráčů v ochraně a zachování filmového dědictví.

Na plátnech karlovarských kin se objeví desítka jedinečných snímků natočených mezi 30. a 90. lety minulého století a přibližujících kinematografie USA, Pobřeží slonoviny, Srí Lanky, Mexika, Tchaj-wanu a Maroka.

Další část programu, nesoutěžní výběr nejvýraznějších snímků z let 2020 a 2021, představí dramaturgický tým festivalu dva týdny před zahájením jeho 55. ročníku.

autoři: Martin Hrnčíř , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související